"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЗМІ: Більше 300 мільйонів перерахували з банку Януковича в банк Порошенка

Середа, 22 лютого 2017, 10:25

25 січня Печерський райсуд Києва наклав арешт на 312,5 млн грн Олександра Януковича, які, за даними слідства та Держфінмоніторингу, 10 січня 2017 року були перераховані із "Всеукраїнського банку розвитку" в банк Порошенка "Міжнародний інвестиційний банк".

Про це пише Finbalance.

Згідно з документом, арешт був накладений у рамках кримінального провадження від 15 вересня 2014 року за фактами вчинення злочинів посадовими особами держпідприємств залізничного транспорту і ВАТ "ВБР".

Як повідомляється, досудовим слідством встановлено, що посадові особи ВБР в період з 2012 по 2014 рік кредитували держпідприємства без проведення процедури, встановленої законодавством, за завищеними кредитними ставками і отримували неправомірну вигоду, проводили шахрайські операції з державними цінними паперами та цінними паперами фіктивних товариств, кредитували підконтрольні підприємства без забезпечення за рахунок кредитів, отриманих у Нацбанку.

Реклама:

У матеріалах слідства зазначається, що в період з 1 січня 2013 по 30 червня 2014 посадові особи ВБР з метою незаконного отримання банком держкоштів, зловживаючи своїм службовим становищем здійснили незаконне кредитування ДП "Донецька залізниця", ДТГО "Львівська залізниця", ДП "Одеська залізниця", ДТГО "Південно-Західна залізниця", ДП "Південна залізниця" та ДП "Придніпровська залізниця" на суму понад 2,5 млрд грн.

Також зазначається, що крім того, ВБР отримав протягом 2012-2013 років від НБУ кредит на суму 794,1 млн грн і перерахував його пов'язаним з ним підприємствам з яких 183,6 млн грн не були повернуті.

Крім того, посадові особи ВБР з 2011 року, з метою легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, створили організовану групу за участю працівників банку, зазначених слідчим у клопотанні, які шляхом укладення з ВБР депозитних договорів та договорів позики на користь третіх осіб, заволоділи грошовими коштами в особливо великих розмірах.

За даними Держфінмоніторингу від 11 січня 2017, посадові особи ВБР перерахували 312,5 млн грн у ПАТ "Міжнародний інвестиційний банк".

За висновками слідчих, фактичним власником цих коштів є Янукович (за даними слідчих, номінальні власники відповідних коштів – співробітники ВБР не мали легальних доходів, які б відповідали обсягам депозитів).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: