У Гройсмана зізналися, про що говорили з учасниками блокади

Вівторок, 21 лютого 2017, 17:03

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман бачився з учасниками "блокади Донбасу" напередодні й заявив їм, що уряд готовий посилювати контроль за переміщенням товарів на сході в межах свої повноважень.

Про це написав речник прем’єра Дмитро Столярчук уFacebook у вівторок, хоча дещо раніше відмовився розповісти "Українській правді" про ці переговори.

"Офіційно. Щодо зустрічі прем'єр-міністра з учасниками "вугільної блокади". Після того, як Володимир Гройсман закликав до діалогу всіх зацікавлених у вирішенні ситуації щодо "вугільної блокади", до нього звернулися представники учасників блокади щодо зустрічі і обговорення проблеми", – зазначив Столярчук.

Він підтвердив: "Така зустріч вчора (20 лютого – ред.) відбулася".

Реклама:

"Під час цієї зустрічі голова уряду ще раз наголосив, що від блокади постраждають в першу чергу звичайні українці: є ризики перебоїв з подачею тепла, з забезпеченням електрикою, з можливою втратою робочих місць", – поінформував Столярчук.

"Прем'єр також висловився за посилення боротьби з контрабандою на територіях, прилеглих до АТО, і посилення контролю за товарами, які переміщуються між підконтрольними і непідконтрольними територіями, і зазначив що рішення в цій сфері, що відносяться до повноважень Кабінету міністрів – уряд готовий приймати", – заявив він.

"В той же час він наголосив, що ситуація в енергетиці і стратегія набуття Україною енергонезалежності має бути предметом широкого політичного діалогу, оскільки вони потребують кроків як з боку виконавчої, так і законодавчої гілок влади", – додав речник прем’єра.

16 грудня 2016 року бійці добровольчих батальйонів заявили, що якщо протягом семи днів усі українські військовополонені не будуть звільнені терористами, добровольці почнуть тотальну блокаду окупованих територій.

26 грудня вони оголосили про початок блокади. Колишній в.о. начштабу батальйону "Айдар" Валентин Лихоліт пообіцяв не пропускати метал, вугілля, деревину та промислові партії алкоголю і сигарет.

25 січня 2017 року люди в камуфляжі –  "ветерани АТО" і окремі народні депутати – заблокували ділянку залізниці в Луганській області, поліція порушила справу за цим фактом.

 

Блокада призвела до дефіциту антрацитового вугілля – 15 лютого в Україні запроваджено надзвичайні заходи у сфері енергетики.

20 лютого Гройсман запропонував політичним силам, які пов'язані з блокадою ОРДЛО, знайти спільне вирішення проблеми шляхом переговорів.

21 лютого "Штаб блокади торгівлі з окупантами" заявив, що Гройсман запропонував їм дві речі: участь у роботі комісії з "обміну полоненими" та постанову про переміщення вантажів у відповідності з законом про боротьбу з тероризмом.

Учасники блокади вимагали ухвалення закону про окуповані території, але прем'єр сказав, що це – компетенція Верховної Ради.

Вони ще думають над пропозиціями Гройсмана.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!