Deutsche Bank заплатить 630 мільйонів доларів за відмивання грошей з РФ

Вівторок, 31 січня 2017, 09:33

Найбільший німецький банк Deutsche Bank заплатить штраф в розмірі 630 млн доларів за нелегальну схему виведення 10 млрд доларів з Росії.

Про це пише "Російська служба ВВС".

Фінансова організація погодилася виплатити 425 млн доларів за угодою, укладеною з департаментом фінансових послуг Нью-Йорка. Ще 204 млн доларів банк заплатить Управлінню з фінансового регулювання і нагляду Великобританії.

У повідомленні нью-йоркського регулятора йдеться, що 10 млрд були нелегально виведені з Росії за допомогою "дзеркальних" угод, які укладалися через московський, лондонський і нью-йоркський офіси банку.

Реклама:

Американський і британський фінансові регулятори з'ясували, що "дзеркальні" транзакції здійснювалися в Deutsche Bank з 2011 по 2015 роки.

В ході таких угод клієнти московського відділення банку розміщували замовлення на покупку акцій російських компаній в рублях.

Після цього - часто в той же день - пов'язані з покупцем компанії продавали ті ж акції за тією ж ціною в Лондоні. Продавець, як правило, був зареєстрований в офшорі і платив доларами.

У цю схему було залучено близько 12 компаній. Жодна з угод не має ознак економічної доцільності, йдеться в повідомленні департаменту фінансових послуг Нью-Йорка.

Влада США вважає, що у Deutsche Bank було "багато можливостей" виявити і припинити нелегальну схему, проте керівництво банку цими можливостями не скористалося.

Про сумнівні угоди, які російські клієнти проводили через Deutsche Bank, ЗМІ повідомили в травні 2015 року. Влітку того ж року стало відомо, що банк проводить внутрішню перевірку.

У грудні Банк Росії оштрафував Deutsche Bank на 300 тисяч рублів за порушення правил внутрішнього контролю, допущене московським офісом.

У квітні 2016 року Deutsche Bank визнав, що в системі внутрішнього контролю за операціями, призначеної для контролю за відмиванням грошей, є серйозні недоліки. У доповіді про підсумки перевірки зазначалося, що аудитори визнали виявлені проблеми критичними, писав Bloomberg.

Читайте також: Як Deutsche Bank змусив зникнути 462 млн доларів збитків

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: