"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ готовий судитися з держателями єврооблігацій Приватбанку

Четвер, 26 січня 2017, 15:47

Включення єврооблігацій Приватбанку в процедуру bail-in при його націоналізації повністю відповідає українському закону, узгодженому з МВФ і Світовим банком, і Нацбанк готовий відстоювати цю позицію в міжнародному суді.

Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарева, пише Інтерфакс-Україна.

"Це державницька позиція, ми її будемо відстоювати. Я не бачу ніякої проблеми зустрітися в судах з цими інвесторами. Це право інвесторів оскаржити, наше право - довести, що вони професійні інвестори і не повинні розраховувати на гроші платників податків", - сказала вона на прес-конференції.

Гонтарева зазначила, що єврооблігації Приватбанку купували професійні інвестори, які повинні були відстежувати ситуацію в банку.

Реклама:

"Це професійні інвестори: професійні інвестори повинні були цікавитися життям цієї інвестиції, вони повинні запитати у Коломойського, куди він дів ці гроші. Тому, що наша держава докапіталізувала цей банк після того, як ми його націоналізували, після bail-in, на суму 116 млрд грн", - підкреслила глава НБУ.

Раніше ЗМІ повідомляли, що власники єврооблігацій Приватбанку звернулися в суд з вимогою заарештувати коррахунки банку в іноземних банках.

Перед купівлею банку у ФГВФО за 1 гривню його статутний капітал був збільшений до 50,7 млрд гривень за рахунок bail-in - конвертації в капітал необтяжених зобов'язань банку і коштів пов'язаних осіб.

21 грудня Приватбанк офіційно перейшов у державну власність.

Міністерство фінансів та Національний банк оцінили потребу капіталу "Приватбанку" в 148 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: