НАБУ затримало екс-посадовця ДПЗКУ

Вівторок, 24 січня 2017, 17:09

24 січня детективи НАБУ затримали одного з колишніх керівників ПАТ "Державна продовольча зернова корпорація" (ДПЗКУ) та представника міжнародного зернотрейдера за підозрою у завданні збитків ДПЗКУ на суму понад 60 млн дол.  

Про це йдеться у повідомленні НАБУ.

Як зазначається, наразі тривають обшуки, під час яких вилучені великі суми готівкових коштів, комп’ютерна техніка, яка, за версією слідства, могла використовуватися в злочинних цілях.

 

Затриманий екс-посадовець ДПЗКУ (начальник інформаційно-аналітичного управління) може бути причетний до вчинення низки злочинів, внаслідок яких ДПЗКУ зазнала збитків, йдеться у повідомленні.

Реклама:

Під час досудового розслідування детективи бюро встановили, що у 2014 році після призначення на керівні посади до ДПЗКУ згадана службова особа разом з іншими службовими особами організувала групу з метою особистого збагачення.

Зокрема, вони розробили схему, за якою зерно, що належало ДПЗКУ, продавалось за заниженими цінами одному з міжнародних зернотрейдерів через низку приватних компаній-посередників, підконтрольних службовим особам ДПЗКУ та згаданому зернотрейдеру.

 

Зерно, придбане за заниженими цінами, міжнародний зернотрейдер продавав за ринковими.

Різниця у вартості мала надійти на рахунки однієї з компаній-посередників, підконтрольних підозрюваним.

Відповідно до контрактів, постачання зерна відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам й наражало державне підприємство на ризик неотримання коштів за свою продукцію.

 

В кінцевому підсумку ПАТ "ДПЗКУ" не отримала більшу частину коштів за продане зерно. Внаслідок чого ДП зазнало збитків на суму понад 60 млн доларів.

Досудове розслідування за наведеними фактами детективи Бюро розпочали в липні 2016 року. Наразі вони встановлюють місцезнаходження інших учасників організованого угруповання.

Ще в одному кримінальному провадженні за фактами розкрадання коштів ДПЗКУ на суму 50 млн грн досудове розслідування завершене, обвинувальний акт скеровано до суду в грудні 2016 року.

Валерій Томіленко був виконувачем обов’язків голови та першим заступником голови ДПЗКУ з грудня 2014 до кінця квітня 2015 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: