"Нафтогаз" відмовляється платити ПДВ за імпорт газу. Вимагає компенсації

Вівторок, 24 січня 2017, 16:55

НАК "Нафтогаз України" вважає за необхідне відкоригувати плани щодо скасування звільнення компанії від сплати ПДВ з операцій з ввезення природного газу на митну територію України.

Цю позицію глава держкомпанії Андрій Коболєв озвучив у зверненні до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, яке є в розпорядженні "ЕП".

Питання про скасування цієї преференції було піднято 20 грудня 2016 року. Тоді Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон №5368 "Про внесення змін до Податкового кодексу (в частині поліпшень інвестиційного клімату в Україні)", який передбачає введення в силу відповідної корективи з 1 січня 2017 року.

 

За даними "Нафтогазу", питання про скасування сплати ПДВ з операцій з імпорту газу варто пов'язувати зі зняттям з НАК "комплексу спеціальних зобов'язань щодо забезпечення соціальних інтересів".

Реклама:
 

"Заборгованість споживачів, які забезпечуються в рамках виконання компанією спеціальних зобов'язань, станом на 28 грудня 2016 року перевищує 40 млрд грн., а середній рівень розрахунків не більше 65%. Це означає, що навіть протягом опалювального сезону, коли імпортний газ в повному обсязі надходить в реалізацію, незадовільний рівень розрахунків його споживачів буде позбавляти компанію оборотних коштів, необхідних для оплати ПДВ при його розмитненні, і призведе до їх дефіциту", - йдеться в листі до прем'єра.

У ньому ж вказується, що дефіцит оборотних коштів може особливо загостритися вже в найближчий міжопалювальний сезон. У цей період "Нафтогаз" планує закачати в ПСГ близько 3,9 млрд куб м газу, продаж якого буде відкладений до січня-березня 2018 року.

На думку Коболєва, питання оплати "Нафтогазом" "імпортного" ПДВ необхідно прив'язати "до механізму фінансування субвенцій на оплату пільг і житлових субсидій населенню".

Для цього в НАК вже розробили проект урядової постанови, в якому враховані його пропозиції.

 

Дмитро Рясний,ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: