Введення RAB-регулювання підвищить тарифи на електроенергію на 10-50% - Герус

Вівторок, 24 січня 2017, 16:11

Перехід на RAB-регулювання тарифів за планом, запропонованим нинішнім керівництвом НКРЕКУ, призведе до підвищення тарифів на електроенергію на 10-50%.

Про це в інтерв'ю Hubs розповів колишній член НКРЕКУ Андрій Герус.

"Допускаю, що зростання тарифів може бути поетапним. Думаю, він може скласти додаткових 10-50%, але залежить ще від того, яка версія RAB вводиться. Можна ввести RAB і "вписатися" в зростання не більше 5-10%", - зазначив Герус.

За словами Геруса, зараз фактичний прибуток компаній складається з різних компонентів, але в основному не з того, що офіційно подається, як прибуток.

Реклама:

"Я не бачу причин і не плекаю ілюзій, що з введенням RAB-тарифів на наступний ранок всі обленерго почнуть працювати виключно чесно. Цю роботу повинен був виконати регулятор до введення RAB", - зазначив колишній член НКРЕКУ.

Крім того, Герус розповів, який варіант RAB-регулювання міг би стати прийнятним для України.

"Перший регуляторний період: прибутковість 1-3% на стару базу активів, прибутковість 16-17% на нову базу активів. Амортизація протягом 30-40 років. Половина коштів, зекономлених за рахунок скорочення втрат в мережах, може залишатися в якості прибутку компанії", - зазначив він.

За його словами, оцінка вартості активів компаній повинна проводитися відповідно до методології, затвердженої восени 2015 року, а не восени 2016 року.

"Остання завищує вартість цих активів. Всі обленерго одночасно переходять на стимулююче тарифоутворення. Немає улюбленців і вибіркового підходу. І RAB-тарифом не торгують. У міру моніторингу і впевненості, що компанії працюють прозоро, ефективно використовують кошти і досягають планових показників, прибутковість на стару базу активів може збільшуватися. Вважаю, це правильно і справедливо - заохочувати компанії, якщо вони дійсно працюють чесно для поліпшення якості послуг споживачам", - підсумував він.

Раніше, в інтерв'ю "Економічній правді" глава Національної комісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк заявив, що якщо за рік всі компанії перейдуть на стимулюючий тариф, ціна електроенергії зросте на 10%.

Як відомо, Національна комісія регулювання енергетики і комунальних послуг планувала з жовтня 2016 року перевести на стимулюючу тарифоутворення до восьми обленерго.

Нагадаємо, 10 грудня 2015 року Кабінет міністрів підтримав законопроект НКРЕКУ, яким пропонується відмовитися від застарілої методики розрахунку тарифів на послуги природних монополій і перейти до європейського стимулюючого регулювання.

Зазначалося, що новий підхід буде враховувати обсяг вкладених інвестицій підприємств, можливості їх повернення і окупність витрат на виробництво послуг. Даний законопроект прописує умови переходу на стимулююче тарифоутворення і передбачає врахування в тарифі вартості регульованою бази активів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: