"Газпром" продає свою частку в німецькій мережі газопроводів - ЗМІ

Вівторок, 24 січня 2017, 11:31

Російський "Газпром" задумався про продаж частки в німецькій мережі газопроводів Gascade - активі, який він створював разом з німецьким партнером BASF/Wintershall протягом останніх двох десятків років.

Про це повідомили "Інтерфаксу" джерела в галузі.

Як зазначається, вище керівництво "Газпрому" вже прийняло принципове рішення про продаж. Операцію наказано провести у 2017 році. При цьому джерела в галузі заявили про наявність великого числа потенційних претендентів на цей актив.

"Газпром" в 2012-2015 роках провів операцію обміну активами з BASF/Wintershall, отримавши від німецького партнера частки в збутових партнерствах Wingas, WIEH, WIEE, а також частку в СП зі зберігання газу astora.

Реклама:

Газотранспортна мережа Gascade включає 2400 км лінійної частини газопроводів і 9 компресорних станцій з 29 ГПА. Обсяг транспортування - близько 40 млрд куб. м.

У цьому десятилітті на європейському газовому ринку пройшло багато угод із продажу вертикально-інтегрованими компаніями мережевих активів.

Одним наслідком цього процесу стало перетворення деяких національних газотранспортних гравців - Fluxys, Snam - в операторів європейського масштабу.

Іншу групу покупців готують фінансові інфраструктурні фонди (які нерідко виступають в партнерстві з транспортними операторами).

Наприклад, пул інвесторів на чолі з Macquarie купив у E.ON мережу 12 тисяч км магістральних газопроводів в Німеччині Open Grid Europe, Thyssengas у RWE. Консорціум Allianz/Snam купив 49% Gas Connect Austria GmbH у OMV.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!