"Кернел" хоче купити активи "Мрії" і поповнити земельний банк

Вівторок, 24 січня 2017, 09:34

Кернел, одна з найбільших українських аграрних груп, зацікавлена в покупці активів агрохолдингу "Мрія".

Про це повідомив голова Кернел Андрій Веревський, пише Liga.net.

Як наголошується, в разі успішного розміщення облігацій на 500 млн доларів компанія зможе реалізувати свою інвестиційну програму, зокрема, купити завод з переробки олійних і поповнити земельний банк на 200 тисяч га.

Як повідомляє видання Shareuapotential, в рамках roadshow майбутнього випуску єврооблігацій, 23 січня менеджмент Кернела провів конференц-дзвінок з потенційними інвесторами та кредиторами.

Реклама:

Веревський підтвердив, що кошти від розміщення облігацій будуть використані компанією для рефінансування існуючих зобов'язань, основна мета даного рефінансування - подовжити середній термін погашення зобов'язань.

Відзначається, що в разі успішного розміщення облігацій, Кернел зможе в повній мірі сконцентрувати свої зусилля на реалізації своєї інвестиційної програми.

Зокрема, Кернел планує збільшити потужності зернового портового терміналу в Чорноморську з 4 млн тонн річної перевалки до 8 млн тонн (бюджет - 120 млн доларів, з них близько 40 млн доларів буде освоєно в 2017 році), проект вже знаходиться на стадії реалізації.

Веревський повідомив, що Кернел зацікавлений в покупці активів Мрії (на даний момент попередня пропозицію знаходиться на розгляді акціонерів Мрії).

Також планується купівля заводу з переробки олійних з річною потужністю переробки 1-1,5 млн тонн (Кернел оцінює потенційні витрати на рівні до 200 млн доларів).

Веревський зазначає, що на сьогодні власники переробних підприємств в основному не готові продавати навіть активи, які працюють практично з нульовою рентабельністю (за вирахуванням вартості фінансування). Це вносить невизначеність щодо термінів реалізації планів Кернела з розширення своїх потужностей.

Крім того, заплановано збільшення земельного банку на 200 тисяч га (оцінка обсягу інвестицій - 150 млн доларів).

При цьому Веревський зазначив, що, враховуючи гарну врожайність і прибутковість роботи аграріїв в поточному році, поточна вартість сільськогосподарських підприємств в Україні знаходиться на досить високому рівні, що ускладнює реалізацію планів Кернела щодо збільшення його земельного банку в короткостроковій перспективі.

Нагадаємо, "Кернел" завершив 2016 фінансовий рік з чистим прибутком в 225,2 млн доларів, що в 2,1 рази більше, ніж в 2015 році.

"Кернел" - вертикально інтегрована компанія, що працює в агропромисловому секторі України з 1994 року.

Виробляє соняшникову олію, здійснює дистрибуцію бутильованої олії в країні під торговими марками "Щедрий Дар", "Стожар", "Чумак Золота", експорт олії й зернових, а також надає послуги зі зберігання зернових і олійних культур на елеваторах.

Найбільшим акціонером "Кернел" через Namsen LTD виступає голова ради директорів Андрій Веревський - 39,21%, ще 6,01% належить фонду ING OFE.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: