Білоус пояснив, чому не вдалося продати обленерго в 2016 році

Понеділок, 23 січня 2017, 12:28

Приватизація обленерго в 2016 році не відбулася через рекомендації радників продавати компанії тільки після прийняття нових законів у сфері електроенергетики.

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів голова Фонду держмайна Ігор Білоус.

"Довелося відкласти оголошення аукціонів... Ці закони повинні привести ринок електроенергії у відповідність до стандартів ЄС: вони повинні створити ліберальні умови, за яких "генератори" і "дистриб'ютори" енергетики зможуть працювати безпосередньо, а не через посередника - ДП "Енергоринок", як це відбувається зараз", - пояснив Білоус. 

За його словами, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, повинна прийняти ставку так званого RAB-тарифу, що гарантує рівень прибутковості і інвестицій в розвиток електромереж по всій країні.

Реклама:

"Без цих нововведень іноземні інвестори бояться брати участь в приватизації, так як правила гри на цьому ринку поки залишаються неясними. Тому ми чекаємо голосування в парламенті і оголошення НКРЕКУ ставки по RAB-тарифу", - додав Білоус.

Раніше Білоус повідомив про наявність 8 потенційних покупців держпакетів акцій "Хмельницькобленерго", "Миколаївобленерго", "Харківобленерго", "Тернопільобленерго", "Запоріжжяобленерго" і "Черкасиобленерго".

Білоус також заявляв, що Україна планує отримати від продажу всіх обленерго близько 300 мільйонів доларів.

Законопроект "Про ринок електричної енергії" Рада ухвалила в першому читанні 22 вересня.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: