"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" не платитиме "Газпрому" 5,3 мільярда доларів до рішення суду

Середа, 18 січня 2017, 13:18

НАК "Нафтогаз України" підтвердив отримання від ПАТ "Газпром" рахунку на 5,3 млрд доларів за газ за правилом "бери або плати", компанія не планує його оплачувати до рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс" в прес-службі державного холдингу.

"В обґрунтуванні до рахунку "Газпром" посилається на норму "бери або плати". "Нафтогаз" не планує оплачувати цей рахунок до вирішення арбітражним судом питання, чи повинно застосовуватися положення контракту "бери або плати" в рамках існуючого спору", - відзначили в НАК.

В "Нафтогазі" повідомили, що протягом 2016 року компанія неодноразово заявляла про свою готовність купувати газ у "Газпрому" на умовах, які застосовувалися до закупівель газу у цього постачальника в 2014 і 2015 роках, з підписанням відповідних доповнень до контракту.

Реклама:

"Газпром" відмовився від підписання таких доповнень в 2016 році, не аргументуючи свою відмову, що дає додаткові підстави стверджувати про необґрунтованість вимог "Газпрому", - додали в НАК.

Нагадаємо, "Газпром" виставив "Нафтогазу" за 2016 рахунок за недобір законтрактованого за правилом "бери або плати" газу на суму 5,3 млрд дол.

Раніше повідомялося, що у Стокгольмі закінчилися слухання за позовом  НАК "Нафтогаз України" до російського "Газпрому" щодо контракту на закупівлю газу.

"Нафтогаз" очікує, що Стокгольмський арбітраж винесе рішення в спорі з "Газпромом" за контрактом купівлі/продажу газу до кінця 1-го кварталу 2017 року, а за контрактом про умови транзиту газу через Україну - до кінця 1-го півріччя 2017 року.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко очікує, що в березні 2017 року арбітраж ухвалить рішення на користь "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: