Депутат: Податкова міліція – поза законом

Середа, 11 січня 2017, 10:23

Депутат від "Самопомочі" Тетяна Острікова заявляє, що податкова міліція з 1 січня перебуває поза законом через помилку, тоді як закон про фінансову поліцію ще не ухвалено.

Як написала вона у Facebook, йдеться про пункт 134 закону №1797-VIII від 21 грудня 2016 року про виключення розділу XVIII2 "Податкова міліція" з Податкового кодексу України.

У прикінцевих та перехідних положеннях до цього закону сказано, що він набуває чинності з 1 січня 2017 року, крім, зокрема, "пункту 133 розділу І (щодо виключення розділу ХVІІІ-2)".

 

Положення про "Податкову міліцію" мало б бути виключеним із кодексу з дня набуття чинності законом про центральний орган виконавчої влади, на який покладається обов’язок "забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об’єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України, та інших осіб, з якими цей орган взаємодіє".

Реклама:

Острікова пояснює: "Планувалося, що норма про ліквідацію податкової міліції набуде чинності разом з новим законом про створення фінансової поліції, ймовірність прийняття якого цим складом Ради близька до нуля".

"У законопроекті змінили номер пункту про податкову поліцію, а в перехідних положеннях, які стосуються набрання чинності відповідними нормами – номер змінити забули. І виходить, що пункт 134 про виключення з Податкового кодексу розділу ХVІІІ - 2 "Податкова міліція" набрав чинності", – додає депутат.

На думку Острікової, "зараз немає правових підстав для діяльності податкової міліції, у неї немає законних прав та визначених законом повноважень, однак і сам орган в установленому порядку, відповідно до закону, не ліквідований, правонаступник його не визначений…".

 

"Де-юре, правовий статус податкової міліції наразі – "поза законом". Де-факто, вона не ліквідована, співробітники не звільнені, провадження не передані, продовжує свою діяльність", – пише вона.

На думку депутата, з ситуації можна вийти кількома шляхами: отримати роз'яснення, що це технічна помилка – і пункт 134 закону має набути сили разом з відповідним законом про створення фінансової поліції; внести нові зміни в Податковий кодекс; терміново ухвалити закон про створення фінансової поліції.

Проект закону про Фінансову поліцію №4228 про фінансову поліцію, співавтором якого є Острікова, було зареєстровано у Верховній Раді 15 березня 2016 року.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!