ЄС схвалив механізм, що розблокує безвіз для України

Четвер, 8 грудня 2016, 11:50

Комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) затвердив від імені Ради ЄС компромісний текст, погоджений з Європейським парламентом, щодо механізму призупинення безвізового режиму.

Про це йдеться у повідомленні Представництва ЄС в Україні.

"Ця угода є збалансованою, а це надзвичайно важливо для ефективності і довіри до політики лібералізації візового режиму ЄС. Нинішній механізм призупинення недостатній, і тепер буду покращений. В той же час той факт, що ми досягли угоди, має відкрити двері для подальшого прогресу лібералізації візового режиму, переговорів з іншими країнами, які відповідають всім необхідним вимогам", - сказав міністр внутрішніх справ Словаччини, яка головує у Раді ЄС.

Тепер, коли угоду було підтверджено Комітетом постійних представників, постанова буде направлена до Європейського парламенту на голосування в першому читанні, і для прийняття Радою ЄС.

Реклама:

Основна мета переглянутого регламенту - зміцнення механізму призупинення. Державам-членам, буде легше повідомити про обставини, які можуть спричинити призупинення дії, шляхом включення Єврокомісії в механізм з власної ініціативи, і, доручивши комісії направляти щорічні доповіді Європарламенту і Раді ЄС щодо того, чи продовжують треті країни відповідати необхідним безвізовим критеріям.

Згідно з проектом закону, держави-члени та Єврокомісія зможуть ініціювати механізм призупинення. Комісія буде займатися моніторингом ситуації у країнах, що мають безвізовий режим з ЄС, і звітуватимуть Європарламенту та Раді ЄС чи відповідають країни умовам надання безвізового в'їзду, зокрема, таким, як повага до прав людини.

Після повідомлення держави-члена (або запит простою більшістю держав-членів), або на основі власної доповіді Єврокомісії матиме один місяць на те, щоб прийняти рішення про призупинення безвізового в'їзду протягом дев'яти місяців. Це рішення набуде чинності автоматично.

Протягом періоду призупинення, Єврокомісія пспільно з зацікавленими країнами має знайти вирішення ситуації, які призвели до призупинення дії безвізу.

Якщо ситуація не зміниться, то Єврокомісія не пізніше двох місяців до закінчення 9-місячного терміну може предтавити пропозицію продовжити тимчасове відновлення візового режиму на додатковий період до 18 місяців. Європарламент і держави-члени ЄС можуть заперечувати проти цього рішення.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: