Українські банки в 4 рази скоротили збитки

Понеділок, 5 грудня 2016, 10:10

За 10 місяців 65 банків отримали прибуток на загальну суму 9,6 млрд грн, в тому числі за жовтень - 66 банків на 1,1 млрд грн.

Про це йдеться в даних НБУ, пише Finclub.

Згідно з даними Нацбанку, на 1 листопада цього року збитки отримали 35 діючих банків на загальну суму 22,2 млрд грн, при цьому 83,4% цієї суми становлять збитки шести банків з іноземним капіталом. За жовтень збитки зафіксовані у 34 банків на загальну суму 2 млрд грн.

За десять місяців загальний збиток діючих банків скоротився в 4,3 рази (в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - 54,5 млрд грн) і становив 12,6 млрд грн.

Реклама:

"Зниження обсягу збитків у порівнянні з аналогічним періодом минулого року відбулося головним чином за рахунок скорочення відрахувань до резервів на можливі втрати від активних операцій на 60,4%. При цьому обсяг відрахувань за 10 місяців становить 39,6 млрд грн і залишається суттєвим фактором формування негативного фінансового результату в цілому по системі", - йдеться в повідомленні.

Також на формування збитку вплинуло зростання адміністративних витрат і зменшення доходів від торговельних операцій - майже в 6 разів.

Чистий процентний дохід на 1 листопада становив 38,1 млрд грн, що на 10,2% менше, ніж за відповідний період минулого року.

Регулятор відзначає, що така динаміка пояснюється зменшенням процентних доходів. У той же час є позитивна тенденція, яка полягає в постійному зниженні процентних витрат завдяки здешевленню протягом року ресурсної бази банків, головним чином засобів населення.

Чистий комісійний дохід на звітну дату становив 20,4 млрд грн, що на 12,9% більше, ніж станом на 1 листопада 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!