"Запорізький автомобільний завод" перетворився в "Промавтоінвест"

Середа, 28 грудня 2016, 14:19

ПАТ "Запорізький автомобільний завод", яке свого часу передало виробничі потужності нинішньому "Запорізькому автомобілебудівному заводу" (також ПАТ "ЗАЗ", обидва входять в корпорацію "УкрАВТО"), змінило назву на "Промавтоінвест" і тип акціонерного товариства з публічного на приватне.

Про це, з посиланням на повідомлення підприємства в системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР), передає "Інтерфакс-Україна".

Як зазначається, таке рішення прийняли його акціонери на позачергових загальних зборах 26 грудня 2016 року. Відповідні зміни зареєстровані в держреєстрі юросіб 27 грудня.

 

Раніше повідомлялося, що ПАТ "Запорізький автомобілебудівний завод" створений як спільне українсько-корейське підприємство з іноземною інвестицією у формі ЗАТ "АвтоЗАЗ-ДЕУ", перейменовано в ЗАТ "Запорізький автомобілебудівний завод" і продовжує діяльність як ПАТ в зв'язку з перейменуванням в 2011 році.

Реклама:

Методом повномасштабного виробництва він випускає автомобілі під брендом ЗАЗ (Lanos, Sens, Lanos-фургон, Forzа, Vida), вантажні та автобуси на шасі і агрегатах індійської ТАТА. При цьому техніка випускається тільки під конкретні потреби ринку.

За даними асоціації "Укравтопром", в листопаді 2016 року підприємство випустило 300 легкових автомобілів, що в п'ять разів перевищило аналогічний показник жовтня поточного року (59 од.). Раніше повідомлялося, що в жовтні завод відновив виробництво автомобілів після простою з початку цього року.

Крім того, згідно зі статистикою асоціації, в листопаді 2016 "ЗАЗ" виробив 50 комерційних автомобілів в порівнянні з 12 в жовтні, а також два автобуси (в жовтні жодного). Тобто, в цілому виробництво авто на заводі в листопаді зросла майже в п'ять разів - до 352 од.

У той же час в порівнянні з листопадом 2015 року "ЗАЗ" скоротив випуск автотранспортних засобів більш ніж удвічі, в тому числі легкових автомобілів - в 2,3 рази, комерційних - на 20,6%. Автобуси в листопаді минулого року завод не випускав.

За даними AUTO-Consulting, в листопаді 2016 року продажі автомобілів "ЗАЗ" в Україні скоротилися на 23% до жовтня, склавши 244 од. (Частка ринку - 3,3%).

У 2015 році підприємство скоротило випуск автотранспорту в 3,3 рази до 2014 року - до 3,937 тис. од., у тому числі легкових авто - в 3,5 рази, до 3,624 тис. (При загальному падінні випуску легкових авто в Україні в 4,6 рази - до 5,654 тис. од.). Завод також випустив 229 комерційних автомобілів (майже на 28% менше) та 84 автобуси (на 71% більше).

ВАТ "Запорізький автомобільний завод" було правонаступником прав і обов'язків, які пов'язані з діяльністю державного підприємства "Запорізький автомобільний завод". У 1998 році при створенні СП ЗАТ "АвтоЗАЗ-ДЕУ" всі виробничі потужності були передані в статутний капітал СП. 19 квітня 2011 року під виконання закону "Про акціонерні товариства" рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Запорізький автомобільний завод" було перейменовано в ПАТ "Запорізький автомобільний завод".

Таким чином, обидва підприємства при скороченні до абревіатури мають назву ПАТ "ЗАЗ".

АТ "УкрАВТО" зареєстровано в 1992 році. Володіє контрольним пакетом акцій ПрАТ "Промавтоінвест", польського автозаводу FSO. У структуру корпорації входять більше 400 автосервісних підприємств у всіх містах України, дистриб'юторські і дилерські компанії провідних автомобільних брендів, а також мережа автозаправних комплексів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: