Україна готова повністю перейти на ядерне паливо Westinghouse - Насалик

П'ятниця, 23 грудня 2016, 13:17

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявляє про готовність атомних електростанцій країни повністю перейти на паливо американо-японської компанії Westinghouse.

Про це заявив міністр під час прес-конференції, пише DW.

"Чотири з тринадцяти партій ядерного палива надходить від Westinghouse, а це становить 30 відсотків. Атомна енергетика готова до переходу на Westinghouse повною мірою", - заявив він.

Насалик повідомив, що Україна планує ввести експлуатацію Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у Чорнобильській зоні відчуження в середині 2017 року.

Реклама:

Він також висловив переконання, що в Україні буде побудовано завод з виготовлення палива для АЕС, і у цьому проекті, за словами міністра, зацікавлені три компанії - китайська, французька та американсько-японська Westinghouse.

У січні-жовтні 2016 року Україна закупила у російської компанії "ТВЭЛ" ядерного палива на суму 288 мільйонів доларів, а у компанії Westinghouse (з її виробничих потужностей у Швеції) - на суму 100 мільйонів доларів.

Таким чином, за 10 місяців 2016 року три чверті усіх поставок ядерного палива до України припадало на Росію, і лише чверть - на американську Westinghouse.

Нагадаємо, у серпні 2016 року  Насалик заявив, що компанія Westinghouse "готова розпочати роботу" щодо будівництва заводу з виготовлення палива для українських АЕС.

Проте у самій компанії заявили, що готові розглянути свою участь у подібному проекті, проте лише за умови, що Київ самостійно знайде фінансування проекту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: