Екс-правління Приватбанку пояснило, звідки взялася "дірка" в 148 мільярдів

Четвер, 22 грудня 2016, 14:01

Екс-правління Приватбанку заявляє, що "дірка" в 148 млрд гривень утворилася не в результаті виведення грошей, а різкої і невиправданої зміни правил гри від Національного банку.

Про це йдеться в статті екс-правління Приватбанку, опублікованій на ЕП.

"Вираз "дірка 148 мільярдів" перетворився на кліше, яке багато хто повторює, не розуміючи суть цієї цифри. Часто звучить думка про те, що акціонери вивели цю астрономічну суму за кордон", - йдеться в статті.

На думку екс-правління банку, цей розрив насправді утворився в результаті того, що НБУ різко і несправедливо змінив політику обліку заставного майна.

Реклама:

"В результаті цієї зміни наш банк втратив право враховувати застави загальною вартістю 142,8 млрд гривень. Причому ця вартість була підтверджена незалежними оцінювачами, уповноваженими НБУ. У чому суть цих змін? НБУ дозволив вважати заставами тільки те майно, яке можна оформити в іпотеку", - йдеться в статті.

"Одним з наших позичальників було підприємство, яке за оцінкою незалежних оцінювачів, коштувало близько 6 млрд гривень. Позичальнику належало 75% цього підприємства, 25% належало державі. Таким чином, вартість цієї застави становила 6 млрд * 75% = 4,5 млрд гривень, але після різких змін правил гри ця застава стала коштувати нуль", - пояснюють автори.

"Якщо врахувати, що в Україні практично немає великих підприємств, які на 100% належали б одному власнику (а для укладення іпотеки потрібна згода всіх власників), то можна сказати, що НБУ зробив неможливим враховувати абсолютну більшість об'єктів в нашій країні", - зазначається в матеріалі.

Але навіть якщо якісь об'єкти належали нашим позичальникам на 100%, НБУ і тут знаходив способи, як визнати ці застави недійсними, пишуть автори.

"Наприклад, однією з наших застав був стадіон Дніпро-Арена. Свого часу на його будівництво було витрачено понад 1 млрд гривень, а незалежні оцінювачі оцінили його поточну вартість в ~ 850 млн гривень. Однак НБУ визнав вартість цієї застави також в нуль! Чому? "А ви все одно не знайдете на нього зараз покупця!", - каже регулятор", - підкреслюється в статті.

"Що ж, з тим, що в Україні нині складно знаходити покупців, ніхто не сперечається. Але ж, погодьтеся, за таким принципом можна обнулити практично всі застави? Експерти сходяться на думці, що ці різкі зміни НБУ зробив спеціально проти нашого банку", - підсумували банкіри.

Як повідомлялося, 21 грудня Приватбанк офіційно перейшов у державну власність.

Перехідний період тривав 72 години. У понеділок, 19 грудня, голова Національного банку Валерія Гонтарева заявила: Приватбанк зарахований до категорії неплатоспроможних.

За її словами, дефіцит капіталу банку становив 116 млрд гривень, а 97% корпоративного кредитного портфеля було роздано компаніям, пов'язаним з акціонерами.

Цю "дірку" держава планує закрити випуском облігацій держпозики. Перший транш цінних паперів на 43 мільярди гривень буде випущений до кінця року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: