Продаж "ТриМобу" суперечить договору про приватизацію "Укртелекому" - ФДМ

П'ятниця, 2 грудня 2016, 17:01

Фонд держмайна України не погодив продаж ПАТ "Укртелеком" його "дочки" - ТОВ "ТриМоб", що володіє ліцензією на зв'язок третього покоління, через те, що дана угода суперечить договору, укладеному при продажу 92,79% акцій "Укртелекому" ТОВ "ЕСУ".

Про це йдеться у відповіді прес-служби ФДМ на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням, зазначений договір від 11 березня 2011 року містить застереження: до повного його виконання "ЕСУ" не повинно допустити продажу всієї або часткової частки майна "Укртелекому", ринкова вартість якого становить понад 10% статутного капіталу ПАТ.

"ПАТ "Укртелеком" володіє часткою (100%) в статутному капіталі ТОВ "ТриМоб", яке є оператором мобільного зв'язку. З огляду на значну вартість цієї частки, її відчуження можливе тільки за попередньої згоди ФДМ", - заявляють у Фонді.

Реклама:

Як відзначають у ФДМ, аналіз всіх пов'язаних з відчуженням даного активу ризиків показав: дана угода може привести до неможливості виконання покупцем договірних зобов'язань.

"З огляду на викладене, ФДМ не надав ТОВ "ЕСУ" попередню згоду на відчуження частки, що належить ПАТ "Укртелеком" в статутному капіталі ТОВ "ТриМоб", - констатують у Фонді.

Як повідомили в "Укртелекомі", термін виконання приватизаційних зобов'язань оператора закінчився в травні 2016 року.

З травня цього року в компанії працює підсумкова комісія ФДМ, що перевіряє виконання приватизаційних зобов'язань, які передбачали, зокрема, ведення нею прибуткової діяльності, продовження діяльності в сфері телекомунікацій, надання загальнодоступних телекомунікаційних послуг, в тому числі у важкодоступних населених пунктах, інші вимоги.

Раніше повідомлялося, що мобільний оператор "Vodafone Україна" (ПрАТ "МТС Україна") відкликав з Антимонопольного комітету України заяву про отримання дозволу на покупку "ТриМоб" через неузгодженість даної угоди ФДМ.

"Поки компанія вирішила відкликати заяву. Якщо ситуація зміниться, ми готові подати її знову", - уточнювала прес-служба.

За даними Фонду, він почав розгляд зазначеної справи у березні 2015 року.

"ТриМоб" за кількістю абонентів - близько 0,9 млн на початок 2016 року - займав 4-е місце на ринку, значно поступаючись лідеру "Київстар" і lifecell.

У той же час "ТриМоб" тривалий час був єдиним власником ліцензії на зв'язок третього покоління, втративши цю монополію лише в 2015 році, коли три вищевказаних оператори мобільного зв'язку отримали подібну ліцензію за підсумками конкурсу.

"МТС Україна" - другий за величиною оператор мобільного зв'язку в Україні. Станом на кінець березня 2016 року обслуговує близько 20,7 млн абонентів.

У жовтні 2013 року 100% акцій компанії UA Тelecominvest Limited, якій належать 100% ТОВ "ЕСУ", в свою чергу, володіє 92,79% акцій "Укртелекому", придбала група "Систем кепітал менеджмент" бізнесмена Ріната Ахметова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: