Мінфін і Держказначейство втратили 3 терабайти даних через хакерів

П'ятниця, 16 грудня 2016, 15:25

Міністерство фінансів та Державне казначейство України втратили 3 терабайти інформації внаслідок хакерської атаки в грудні поточного року.

Про це повідомив перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень при президентові України Олександр Власюк, передає "Інтерфакс-Україна".

"Окрім пошкодження мережевого обладнання установи втратили, за їхніми оцінками, 3 терабайти інформації. Це колосальна цифра", - сказав він під час круглого столу в п'ятницю в Києві.

Окрім того, він повідомив, що в липні поточного року знову фіксувалися випадки торгівлі митними базами даних.

Реклама:

У зв'язку з цим, за його словами, забезпечення інформаційної безпеки - один із ризиків у бюджетній системі.

Щодо запропонованого урядом проекту державного бюджету на 2017 рік Власюк зазначив, що ризики закладені і в дохідній, і видатковій частині.

"Зростання доходів держбюджету значною мірою обумовлюється інфляційними та девальваційними чинниками. З дуже високою ймовірністю дохідна частина бюджету виконана не буде", - сказав він.

Крім того, за його словами, окремий ризик пов'язаний з ініціативою уряду про дворазове підвищення мінімальної зарплати наступного року: очікуються звільнення працівників, зменшення прибутку підприємств (за оцінкою Мінфіну податок на прибуток скоротиться на 3 млрд грн) і тінізація бізнесу.

Власюк також висловив думку, що орієнтири надходжень від приватизації та від реалізації конфіскованого майна навряд чи будуть досягнуті.

При цьому бюджет Пенсійного фонду наступного року більш ніж на 50% формуватиметься перерахуваннями з держбюджету, і він не матиме можливості погашати борги за бюджетними позиками.

Говорячи про держборг, науковець наголосив, що сукупний держборг сягне 90% від ВВП, що значно перевищує встановлений Бюджетним кодексом гранично допустимий рівень (60%).

"Боргова безпека держави погіршуватиметься", - констатував він.

Як повідомлялося, робота сайтів Пенсійного фонду, Міністерства фінансів і Державної казначейської служби 7 грудня була заблокована в результаті хакерської атаки.

Сайт Міністерства оборони України 13 грудня був не доступний через кібератаку.

Більше про хакерські атаки читайте у статті "Україна програє кібервійну. Хакери атакують державні фінанси".

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов заявив, що за потужними кібератаками, які відбувались останнім часом, стоять кіберзлочинці з Російської Федерації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: