"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ОПЕК в листопаді збільшила видобуток нафти до рекорду

Вівторок, 13 грудня 2016, 13:46

Організація країн-експортерів нафти в листопаді збільшила видобуток нафти на 300 тисяч барелів на добу - до рекордних 34,2 млн барелів на добу.

Про це йдеться в щомісячному огляді Міжнародного енергетичного агентства, передає "Інтерфакс-Україна".

Зростання відбулося за рахунок Лівії, а також Анголи і Саудівської Аравії, де видобуток досяг рекордних 10,63 млн барелів на добу. Видобуток Кувейту навпаки скоротився на 100 тисяч барелів на добу.

Видобуток країн не-ОПЕК в листопаді знизився на 160 тисяч барелів на добу - до 57,1 млн барелів на добу в зв'язку з сезонним зниженням світових поставок і скороченням видобутку Норвегією з максимумів в жовтні. Світові поставки нафти в листопаді зросли до рекордних 98,2 млн барелів на добу.

Реклама:

Прогноз щодо зростання видобутку країн не-ОПЕК на 2017 рік знижений приблизно на 300 тисяч барелів на добу - до 0,2 млн барелів на добу. При цьому прогноз щодо нафтовидобутку Росії на 2017 рік був знижений на 110 тисяч барелів на добу - до 11,37 млн барелів на добу.

Світовий попит на нафту в 2017 році, за прогнозом МЕА, зросте до 97,6 млн барелів на добу, що вище попереднього прогнозу агентства на 120 тисяч барелів на добу. Прогноз попиту на нафту в 2017 році країн ОПЕК підвищений до 33,6 млн барелів на добу.

Крім того, МЕА вважає, що вже в першому півріччі 2017 року може настати дефіцит нафти в світі, який становитиме приблизно 0,6 млн барелів на добу.

"Це не прогноз МЕА, а припущення, засновані на цифрах в угоді ОПЕК 30 листопада і підкріплені виробниками поза ОПЕК", - підкреслюється в огляді.

"Якщо виробники нафти не виконають своїх зобов'язань, ринок ризикує зіткнутися з поверненням до періоду низьких цін і зростанням комерційних запасів нафти четвертий рік поспіль", - наголошується в огляді агентства.

Прогноз на друге півріччя ускладнюється через можливості продовження угоди ОПЕК ще на 6 місяців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!