"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

КМДА буде лікувати онкохворих чорнобильців "фуфломіцинами"

Вівторок, 8 листопада 2016, 13:08

Департамент охорони здоров'я КМДА закуповує для онкохворих чорнобильців препарати без клінічно доведеної ефективності, так звані "фуфломіцини".

Про це стало відомо з документації тендеру, оголошеного  в системі Прозорро, повідомляє прес-служба "Центру протидії корупції".

Всього на закупівлю таких "ліків" чиновники запланували витратити 703 тисячі гривень.

Відповідно до тендерної документації, для лікування онкології у найбільш постраждалої внаслідок чорнобильської катастрофи категорії громадян чиновники КМДА мають намір закупити 11 препаратів, 7 з яких взагалі не є лікарськими засобами, а біологічно активними добавками, вітамінами або амінокислотами. З 11 найменувань лише один препарат є антибіотиком.

Реклама:

Всі препарати, які хоче закупити КМДА для лікування онкології, є непрофільними для застосування у боротьбі з цією недугою. Також жодного з 11 препаратів, які збираються закупити в КМДА за бюджетні гроші, немає у вітчизняних та міжнародних протоколах лікування онкопатологій.

Так, наприклад, КМДА хоче закупити депротеїнізований гемодериват з крові телят, відомий під торговою назвою "Актовегін". По-суті цей препарат є витяжкою з крові телят та не зареєстрований в жодній розвинутій країні, як лікарський засіб. Він також відсутній в переліку ліків для використання в США чи країнах ЄС.

"Всі без винятку препарати, які хочуть закупити для лікування онкохворих чорнобильців, не мають нічого спільного з лікуванням раку", - стверджує Андрій Безносенко, головний лікар Інституту раку.

"По суті, лише один препарат з 11 найменувань  - антибіотик, який - іноді використовуються при хіміотерапії та після операцій з видалення злоякісних пухлин. Всі ж інші - є супровідними препаратами, їх ефективність не доведена жодними дослідженнями, які базуються на принципах доказової медицини", - сказав він.

Це, зокрема, L-лізину есцинат, Аргініну глутамат, Трометамолова сіль α-ліпоєвої (тіоктової) кислоти, Піридоксину гідро хлорид, тіаміну гідрохлорид, ціанокобаламін, Магнію аспарагінат, калію аспарагінат, Магнію аспарагінат, калію аспарагінат, Тіотриазолін та Пентоксифілін.

Замість того, щоб закуповувати препарати, які використовують у хіміотерапії, КМДА, згідно оголошеного тендеру, мають намір придбати для киян панкреатин - фермент підшлункової залози, що покращують процес травлення.

За словами юриста Центру протидії корупції Олени Щербан, вирішити проблему може запровадження єдиного національного переліку лікарських засобів, до якого будуть включені препарати із доведеною ефективністю, а не всі підряд, як це відбувається зараз.

"Нині нацперелік лікарських засобів складається практично зі всіх ліків, зареєстрованих в Україні. Тому заклади охорони здоров'я  за гроші державного чи місцевого бюджетів можуть закуповувати препарати попри їх фармако-економічну доцільність, і заробляти на цьому, отримуючи грошове заохочення від представників виробників подібних препаратів", - додала Щербан.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: