"Зеонбуд" остаточно довів, що не є монополістом

Понеділок, 7 листопада 2016, 18:46

Вищий господарський суд України відмовив у задоволенні касаційної скарги АМКУ у справі проти компанії Зеонбуд, яка є провайдером чотирьох загальнонаціональних мультиплексів.

Відповідна постанова розміщена в Єдиному державному реєстрі судових рішень, в законну силу вона вступила 25 жовтня, пише Liga.Net.

Таким чином, Вищий господарський суд залишив без змін рішення Господарського суду Києва від 16 травня і постанову Київського апеляційного господарського суду від 20 липня, які скасували рішення АМКУ від 3 грудня 2015 року про накладення на Зеонбуд штрафу в розмірі 44,5 млн гривень за зловживання монопольним становищем.

На думку Вищого господарського суду, суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про наявність підстав для визнання рішення АМКУ недійсним.

Реклама:

Нагадаємо, АМКУ встановив, що в період з вересня 2011 року по жовтень 2014 року Зеонбуд займав на ринку монопольне становище з часткою 100%.

Тариф Зеонбуду на загальнонаціональне цифрове мовлення одного телеканалу становив близько 2,9 млн грн на місяць. Відомство прийшло до висновку, що якби компанія працювала в умовах конкуренції, то такі розцінки неможливо було встановити.

Зоеонбуд оскаржив дане рішення в системі апеляційних судів: в квітні 2016 року Вищий адміністративний суд України дійшов висновку, що справу треба було розглядати в господарських судах, а не в адміністративних.

У підсумку, Господарський суд Києва дійшов висновку, що АМКУ невірно встановив межі ринку цифрового мовлення, і що послуги Зеонбуду можна замінити за допомогою інших телевізійних технологій, а скарги мовників суб'єктивні.

Нагадаємо також, що власники Зеонбуду з осені 2014 року ведуть переговори про продаж компанії.

В даний момент "Зеонбудом" володіє офшорна компанія з обмеженою відповідальністю "Планбрідж лімітед".

У 2015 році група народних депутатів зареєструвала в парламенті законопроект №3575 про націоналізацію ТОВ "Зеонбуд".

Автори проекту закону пов'язували компанію з Ринатом Ахметовим, Олександром Януковичем і Дмитром Фірташем. Однак представники підприємства це заперечують.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: