"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ICU: Нацкомісія розголошує конфіденційну інформацію

Четвер, 3 листопада 2016, 18:24

Група ICU заявляє про незаконне розголошення конфіденційної інформації Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку, яка стосується змісту, характеру, учасників та результатів торгів облігаціями внутрішньої державної позики.

Про це йдеться в заяві, яку поширила компанія ICU.

Нагадаємо, 25 жовтня 2016 року Київський апеляційний адміністративний суд, розглянувши апеляційну скаргу ТОВ "Інвестиційний капітал Україна" (ICU), визнав законними дії НКЦПФР при наданні відповідей на запити ICU.

Як відомо, суд залишив апеляційну скаргу позивача без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 1 серпня 2016 року без змін.

Реклама:

Крім того, суд визнав, що НКЦПФР надала повні і обґрунтовані відповіді на запити ICU відповідно до вимог законодавства, ненадання Комісією частини інформації було правомірним.

Раніше ICU зверталась до суду з проханням зобов’язати НКЦПФР надати всі документи, які стосувалися депутатських звернень народного депутата України Олексія Мушака, зокрема самі звернення та відповіді на них, що були, на думку позивача, продемонстровані в ефірі програми "Наші Гроші" телеканалу ZIK; внутрішні матеріали Комісії з цього питання; а також інші звернення зазначеного народного депутата, тощо.

Документи надані депутату містили перелік угод з облігаціями внутрішньої державної позики між професійними учасниками фондового ринку, в тому числі ICU. Ці операції стосувались виведення активів з БГ Банку, який раніше контролювали люди близькі до екс-генпрокурора Віктора Пшонки.

Проте не дивлячись на рішення Суду, компанія вважає, що Комісія незаконно розголошувала інформацію.

"Група ICU констатує факт незаконного розголошення конфіденційної інформації Нацкомісією, а саме даних, які стосуються змісту, характеру, учасників та результатів торгів облігаціями внутрішньої державної позики" - сказано у прес-релізі компанії.

На думку компанії, посадові особи Комісії порушили норми чинного законодавства, а саме:

- статтю 19 Конституції України, згідно з якою органи державної влади та їх посадові особи зобов'язані діяти на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

- статтю 21 Закону України "Про інформацію", яка дає визначення "конфіденційної інформації".

- статтю 7 Закону України "Про доступ до публічної інформації", яка визначає порядок розкриття конфіденційної інформації "тільки за погодженням осіб, які обмежили доступ до інформації, а за відсутності такої згоди - лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини".

"Група ICU має підстави стверджувати, що посадові особи НКЦПФР усвідомлювали, що їхні дії виходять за межі їх повноважень, і тому до останнього моменту відмовлялися показати відповіді на депутатське звернення, в яких містилася конфіденційна інформація" - йдеться у релізі компанії.

Так, в компанії заявляють, що будуть зроблені відповідні дії, спрямовані на захист її ділової репутації. Які саме, у повідомленні компанії не вказується.

Нагадаємо, раніше "Економічна правда" опублікувала матеріал, в якому йдеться, що за допомогою маніпуляцій з ОВДП з державних банків були виведені сотні мільйонів гривень на користь компаній пов'язаних з оточенням Віктора Януковича.

Участь у таких операціях також приймала ICU.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: