Порошенко схвалив закон, який зберігає його вплив на НКРЕ

Середа, 23 листопада 2016, 15:22

Президент Петро Порошенко підписав закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Відповідна інформація міститься на сайті парламенту.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила даний закон 22 вересня.

Згідно з законом, члени НКРЕ затверджуються президентом на підставі рішення Номінаційної комісії.

Реклама:

Номінаційна комісія складається з п'ятьох членів, двох повинен визначати президент, ще двох - Верховна Рада (по одному від комітетів ПЕК і ЖКГ) і одного - Кабмін (за поданням міністра енергетики).

Як писав у колонці на ЕП народний депутат Олексій Рябчин, при такій формулі більшість в Номінаційній комісії буде саме у президента.

До складу регулятора будуть входити сім членів, у тому числі голова. Вони будуть призначатися на 6 років без права обіймати посаду більше 2 строків.

Голова НКРЕ обирається членами Регулятора шляхом таємного голосування. Він переобирається кожні два роки після дня затвердження першого складу Нацкомісії.

У прикінцевих положеннях зазначається, що відносно чинного глави і членів НКРЕ президентом застосовується ротація, згідно з якою члени регулятора підлягають звільненню у три етапи.

Перших 3 членів повинні змінити не пізніше 6 місяців з моменту вступу в силу закону, ще двох - не пізніше 12 місяців, інших - не пізніше ніж через 18 місяців.

"Фінансування регулятора здійснюється за рахунок надходження до спеціального фонду держбюджету внесків на регулювання, які сплачуються суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг", - зазначалося у пояснювальний записці.

Докладніше про законопроект про НКРЕКП читайте у колонці експерта з енергетики Андрія Зінченко для ЕП.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачання, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробки та захоронення побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: