Імпортери хочуть заробити на товарах, які українці купують на eBay і Alibaba

Середа, 23 листопада 2016, 12:20

У Кабмін направили законопроект про зниження порога неоподатковуваного імпорту товарів з 150 євро до 22 євро.

Про це пише "Новое время".

Як повідомляється, громадська організація, до якої входять, зокрема, Алло, Asus, Ringoo, Cisco, Intel, Microsoft, Цитрус, запропонувала знизити вартість неоподатковуваних імпортних товарів зі 150 євро до 22 євро.

Це, на їхню думку, має збільшити дохідну частину державного бюджету мінімум на 4,7 млрд грн. на рік, пише видання.

Реклама:

Дії об'єднання імпортерів високотехнологічних товарів насторожили представників компаній, які займаються поштовою та експрес-доставкою закордонних посилок.

"Адже до сих пір їх бізнес зростав у геометричній прогресії", - пояснили в АПІТУ.

В Асоціації вважають, що знизити безмитний поріг до 22 євро потрібно відповідно до директив Ради ЄС.

Як вдалий приклад АПІТУ призводить досвід Білорусі, яка знизила безмитний поріг зі 150 євро до 22 євро.

Таку думку поділяють далеко не всі. З контрабандою потрібно боротися на кордоні, а не забирати у простих громадян право купувати товари в іноземних інтернет-магазинах, вважають поштові оператори.

Співвласник компанії "Делівері" Андрій Івасів переконаний, що законопроект АПІТУ заважатиме розвитку міжнародної торгівлі.

За його словами, додаткових надходжень до бюджету очікувати не варто, бо трафік міжнародної та експрес-доставки "фактично зникне". Зате контрабандний - виросте, переконаний Івасів.

Директор юридичного департаменту Meest Group Ілона Коваль зазначила, що автори законопроекту довільно трактують положення директив Євросоюзу.

Ті положення ст. 23 Директив ЄС 2009/132 ЄС, на які посилається АПІТУ, взагалі не поширюються на товари, які можуть пересилатися міжнародною та експрес-доставкою.

Гендиректор інтернет-магазину одягу Answear Віктор Супеєв, вважає, що потрібно не знижувати, а навпаки, піднімати безмитний поріг до 300 євро.

"Економічна ситуація в країні погіршується і це спонукає підняти питання про повернення норми в 300 євро", - погоджується з колегою гендиректор Unitrade Express Денис Кубрак.

За його словами, зараз популярні серед молоді кросівки Nike Air Huarache можна купити за 3,3 тис.грн., з яких приблизно 100 грн. - ціна доставки. Якщо ж безмитний поріг зменшиться до 22 євро, то вартість цього товару зросте мінімум на 1 тис. грн.

"З огляду на те, що в Україні їх можна купити за 4,5-5 тис. грн., робити замовлення з-за кордону втрачає сенс", - підсумував Кубрак.

Він зазначив, що в Білорусі необережні дії влади призвели до того, що кількість посилок з-за кордону різко впала.

Насправді, припустив він, обсяг ринку залишиться на тому ж рівні, тільки стане ще більш тіньовим. Це вплине на роботу поштових і кур'єрських операторів, бо від них податкові надходження в бюджет значно знизяться.

Найбільший поштовий оператор скептично поставився до ініціативи АПІТУ.

"Це може призвести до падіння обсягів легальних посилок, від якого постраждають всі офіційні оператори", - зазначив перший заступник гендиректора Укрпошти Олександр Перцовський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: