OVERTIME: ГОЛОВНІ ПОДІЇ ДНЯ

Вівторок, 22 листопада 2016, 20:00

Зростання цін на алкоголь, напад на одеську митницю, головне про реформу енергозбереження та траншу від МВФ в листопаді чекати не варто - головне за 22 листопада.

Наша інфографіка дня під назвою "Куди йдуть ваші гроші за електрику".

Побачивши черговий рахунок за електроенергію, ми задумалися: а кому саме і скільки конкретно ми платимо? І як наші гроші взагалі розподіляються потім і в яких пропорціях? Подумали і зробили калькулятор.

Наприклад, якщо ваш рахунок за жовтень становить 400 грн, то 100 грн ви платите Енергоатому, 166 грн отримують ТЕС (70-75% конкретно ТЕС Ахметова) і менше всіх, 8 грн отримує Укренерго.

Реклама:

Дізнатися скільки і кому платите саме ви, і як змінилася структура розподілу в порівнянні з 2014 роком - можна за посиланням.

***

Наш "текст дня" про реформу енергозбереження. Уряд хоче створити Фонд енергоефективності, ось тільки є одне але – грошей на нього виділили зовсім нічого, особливо, в порівнянні з субсидіями:

"у проекті державного бюджету на 2017 рік на субсидіювання заплановано 50,686 млрд грн, а на енергозбереження — лише 0,8 млрд грн: 400 млн грн на створення та кадрове забезпечення Фонду енергоефективності та 400 млн грн на продовження державної програми "Теплі кредити".

***

Погана новина: Україна точно не отримає транш від МВФ в листопаді.

Питання виділення Україні наступного траншу відсутнє в плані роботи Ради директорів Міжнародного валютного фонду, розписаному до початку грудня.

Згідно з інформацією, в листопаді плануються консультації з владою Фінляндії. При цьому українське питання в плані роботи Ради директорів МВФ на листопад відсутнє.

***

Дуже погана новина: Кабмін оприлюднив підвищені ціни на горілку.

Мінімальні роздрібні та оптово-відпускні ціни на горілку будуть підвищені на 27,1% і 27,86% - до 348,9 і 225 гривень відповідно за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Згідно з постановою, передбачено збільшення мінімальної оптово-відпускної ціни коньяку "три зірки" з нинішніх 269,23 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту до 336,22 гривень, роздрібної - 420 гривень до 524,5 гривень, "чотири зірки", відповідно, з 285,26 гривень до 352,24 гривень і з 445 гривень до 549,5 гривень, "п'ять зірок", відповідно, з 301,28 гривень до 384,29 гривень і з 470 гривень до 599,5 гривень.

Мінімальні ціни на вина натуральні підвищаться на 22% - до 33 гривень за пляшку 0,7 л у роздрібній торгівлі, на кріплені вина і вермути – на 55,6%, до 42 гривень, на шампанське за пляшку 0,7 л – на 40%, до 69,9 гривень.

***

Резонанс дня: На одеську митницю напали близько 20 людей в камуфляжі.

У вівторок приблизно о 10:40 близько 20 осіб, одягнутих у камуфляжну форму, увірвалася до приміщення адміністративної будівлі Одеської митниці, побили охоронця і розгромили один з кабінетів.

"На місце пригоди негайно прибули співробітники ГУНП в Одеській області та завадили назріваючому конфлікту та порушенням публічної безпеки. Всі зловмисники доставлені до Малиновського відділу поліції", – повідомили у поліції.

***

І до хороших новин, вони теж є:

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило рейтинги семи українських банків у зв'язку з підвищенням рейтингу України.

Відповідно до прес-релізу, Fitch підвищило довгострокові рейтинги дефолту емітента ("РДЕ") "Укрексімбанку", "Ощадбанку", "Альфа-Банку", "Укрсоцбанку", "ПроКредит Банку", "Креді Агріколь Банку" і "Правекс-Банку" в іноземній валюті з рівня "CCC" до "B-".

***

Нацбанк знову пом'якшив валютні обмеження для банків та їх клієнтів

Як зазначається, Нацбанк дозволив уповноваженим банкам здійснювати на фондових біржах власні операції з похідними фінансовими інструментами (деривативами), базовим активом яких є іноземна валюта або її курс.

В НБУ пояснили, що це розширить перелік доступних операцій з іноземною валютою, надасть можливість хеджувати валютні ризики, а отже, зменшить тиск на міжбанківський валютний ринок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: