"Укртранснафта" постачатиме азербайджанську нафту на НПЗ Коломойського

Середа, 2 листопада 2016, 14:01

ПАТ "Укртранснафта" і ПАТ "Укртатнафта" (оператор Кременчуцького НПЗ) підписали протокол про наміри прокачати в найближчі три роки 4 млн т азербайджанської нафти на завод.

Про це OilNews повідомив перший заступник гендиректора "Укртранснафти" Андрій Пасишник.

Згідно з копією протоколу, яка знаходиться в розпорядженні OilNews, "Укртранснафта" висловлює готовність постачати близько 1,3 млн т азербайджанської нафти на рік протягом найближчих трьох років.

Протокол підписаний головою правління ПАТ "Укртранснафта" Миколою Гавриленком і ПАТ "Укртатнафта" Павлом Овчаренком.

Реклама:

За словами Пасишника, перші партії нафти через систему нафтопроводів можуть надійти на завод протягом найближчих 1,5-2 місяців.

"Нам необхідно оперативно отримати в Кабміні відповідне погодження на заміну російської нафти Urals, яка сьогодні знаходиться на цій ділянці нафтопроводу і перебуває на балансі "Укртранснафти" в складі основних засобів, на нафту сорту Azeri Light. Ми сподіваємося отримати дане узгодження в найближчі тижні, так як завод запланував поставки", - зазначив він.

Топ-менеджер держкомпанії також відзначив, що протокол вдалося підписати за результатами тривалих переговорів і всупереч конфлікту навколо зберігання технологічної нафти.

"Нам вдалося посадити за стіл переговорів керівництво Кременчуцького НПЗ, з яким у нас йдуть судові суперечки щодо зберігання нафти. На сьогодні Кременчуцький НПЗ недозавантажений, а імпортовану нафту з Одеси завод доставляє ж/д транспортом", - сказав він.

"У той же час, ділянка нафтопроводу Одеса-Кременчук не працює близько 5 років, що також негативно позначається на діяльності "Укртранснафти" і не дає можливості отримання додаткового прибутку. В ході численних переговорів сторони прийшли до компромісу - розділити питання існуючих судових розглядів і питання відновлення роботи нафтопроводу в Кременчук", - повідомив Пасишник.

Нагадаємо, в липні в ході спільної з президентом України Петром Порошенком заяви президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив, що Азербайджан і Україна зацікавлені в реалізації проекту "Одеса-Броди" для транспортування нафти.

 "Укртранснафта" є оператором нафтотранспортної системи України, 100% її акцій знаходяться в управлінні НАК "Нафтогаз України".

Як відомо, "Укртатнафта" знаходиться під контролем групи Приват олігарха Ігоря Коломойського.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: