У Світовому банку розповіли, що треба Україні для зростання ВВП на 3-4%

Четвер, 17 листопада 2016, 12:31

Українська влада за останні 3 роки зробила дуже багато для відновлення економіки, проте для досягнення зростання ВВП на 3-4% на рік в середньостроковій перспективі необхідно не зменшувати темп реформ.

Про це заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен в ході сьомого українського інвестиційного форуму CFA Society Ukraine, передає УНІАН.

Вона підкреслила, що за останні 3 роки уряд провів більше реформ, ніж за попередні 15 років, відзначивши серед них перехід до гнучкого курсоутворення, фіскальну консолідацію і підвищення тарифів на газ з введенням субсидій для незахищених верств населення, дерегуляцію, електронне декларування.

"У результаті цих реформ економіка більш-менш стабілізувалася, і макроекономісти бачать деяке відновлення, хоча і невелике – реальний ВВП зріс на 1,1% за перші три квартали", - заявила директор Світового банку.

Реклама:

"Дефіцит сектору загальнодержавного управління скоротився до 2% ВВП в 2015 році проти 10% в 2014. Ви також знаєте, що проводиться очищення банківського сектору і понад 80 банків було виведено з ринку", - сказала Кахконен.

За її словами, якщо не рухатися далі в напрямку структурних реформ, економічні перспективи будуть залишатися слабкими і знову виникнуть економічні дисбаланси з негативним впливом на рівень життя населення, в той час, як збереження колишніх темпів реформ на рівні, що викликає довіру інвесторів, допоможе досягти економічного зростання 3-4% у середньостроковій перспективі.

"Процес триває, зроблено дуже багато, але потрібно зробити ще набагато більше. Сильне і стійке відновлення ще не почалося. На жаль, в Україні бідність зросла в останні роки. Зараз підходящий час, щоб Україна почала роботу з усунення серйозних вузьких структурних місць, які заважають розвиватися економіці. Крім того, потрібно посилити антикорупційні заходи", - додала Кахконен.

Як відомо, валовий внутрішній продукт України у третьому кварталі 2016 року порівняно з третім кварталом минулого року зріс на 1,8%.

Раніше Fitch Ratings підвищило прогноз зростання економіки України в 2017 році до 2,5% проти раніше прогнозованих 2% і зберегло прогноз зростання ВВП країни на поточний рік на рівні 1,1%.

У Національному банку також вважають прогноз зростання реального ВВП на 1,1% у 2016 році актуальним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: