"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада може віддати 5% доходів від нафтогазової ренти в місцеві бюджети

Вівторок, 1 листопада 2016, 17:24

Верховна Рада прийняла за основу законопроект, яким пропонується віддати 5% доходів від нафтогазової ренти в місцеві бюджети.

"За" законопроект №3038 проголосувало 268 народних депутатів.

Законопроектом пропонується розподіляти доходи від рентної плати так: 5% - до місцевих бюджетів, 95% - в центральний.

Як зазначається, 5% розділять обласні, районні та міські/сільські бюджети. Місцеві ради отримають 2%, область і райони - по 1,5%.

Реклама:

"Враховуючи, що при проведенні робіт з видобутку вуглеводнів погіршується стан навколишнього природного середовища, завдаються збитки локальним об’єктам інфраструктури, спричиняється шкода здоров’ю мешканцям регіонів тощо, спрямування коштів із рентної плати виключно до загального фонду держбюджету призводить до порушення соціальних прав місцевих громад", - зазначається в пояснювальній записці.

"Цим нівелюються засади справедливого розподілу коштів між бюджетами різних рівнів, громадами сіл, селищ, міст, де здійснюється виробнича діяльність підприємств нафтогазової галузі. Також у зв’язку із цим громади не забезпечуються належними фінансовими можливостями щодо управління еколого-економічною ситуацією на територіях, де проводиться діяльність із видобутку вуглеводнів", - наголошують автори законопроекту.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: