"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фейкове продовження мораторію на продаж землі нічого не міняє - експерт

П'ятниця, 7 жовтня 2016, 11:42

6 жовтня Верховна Рада "продовжила" мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, змінивши одну дату в Земельному кодексі - хоча насправді ця дата не має жодного значення, адже мораторій є безстроковим.

Про це у своєму блозі на УП пише голова ГО "Українське товариство економічних свобод" Мар’ян Заблоцький.

Як пише Заблоцький, земельний кодекс чітко каже, що сільськогосподарську землю заборонено продавати/купувати "до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2017 року".

Фраза "не раніше набрання чинності окремого закону" фактично означає безстроковість мораторію, адже такий закон не тільки не прийнятий, але й навіть не поданий до Верховної Ради. Фраза "але не раніше 1 січня 2017 року" просто беззмістовна. Мораторій з юридичної точки зору діє безстроково до прийняття парламентом окремого спеціального рішення, йдеться у блозі.

За словами Заблоцького, від фейкового продовження мораторію нічого не міняється.

Реклама:

"Але для великих фракцій краще заспокоїти гіперактивних ненависників приватної власності, ніж вступати в безрезультативну дискусію з популістами. Голосуй за "продовження" чи ні, мораторій все одно не скасується. Виходить, що Верховна Рада в черговий раз витрачає наші гроші і свій час на прийняття абсолютно беззмістовних законів", -  пояснив експерт.

Нагадаємо, Верховна рада прийняла в цілому законопроект щодо продовження мораторія на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року.

Раніше міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий заявив, що ринок землі слід почати з можливості продажу права її оренди.

Кутовий підкреслив, що прийняття закону не означає насправді продажу землі.

Нагадаємо, вимога про прийняття закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" міститься в меморандумі, який Україна напередодні підписала з МВФ.

У листопаді 2015 року Верховна Рада 309 голосами продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель до 1 січня 2017 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: