"Роттердам+" у дії: тариф для ТЕС Ахметова зріс більш ніж на 100%

Понеділок, 31 жовтня 2016, 14:13

Тариф теплової генерації за жовтень зріс більш ніж на 100% у порівнянні з весною 2015 року.

Про це в понеділок у Кризовому медіа-центрі повідомив експерт у сфері енергетики Андрій Герус.

За його словами, тариф для теплової генерації зріс з 80 копійок до 1,66 гривні.

Герус також повідомив, що на сьогоднішній день на складах знаходиться трохи більше ніж 1,5 млн тонн вугілля.

Реклама:

"Минулого року в ці самі дати в нас було близько 2,8 млн тонн вугілля. Таким чином, ми входимо в зиму з дуже великими ризиками і наша зима залежить від того, наскільки злагоджено і стабільно буде їхати вугілля з так званих "ЛНР", "ДНР", - сказав експерт.

Як відомо, за роки президентства Віктора Януковича холдинг  "ДТЕК" Ріната Ахметова, створений в Донецьку на початку 2000-х, фактично став монополістом на енергетичному ринку.

Зараз компанія олігарха контролює 76% ринку теплової генерації і 27% загальної, в 2014 році на її частку припадало 99% експорту української електроенергії.

Згідно з даними за перше півріччя 2016 року, на підприємства ДТЕК припадає 88% видобутку вугілля в Україні.

Раніше колишній член НКРЕ Андрій Герус повідомив, що через збільшення виробітку товарної продукції у теплової генерації, виручка теплоелектростанцій зросла на 20% у порівнянні з червнем та на 36% у порівнянні з травнем.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

Читатйте також: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: