"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" вимагатиме від РФ 2,6 мільярда за вкрадені активи в Криму

Середа, 19 жовтня 2016, 09:39

НАК "Нафтогаз України" і її шість дочірніх компаній 17 жовтня 2016 року ініціювали арбітражне провадження проти Російської Федерації з вимогою відшкодувати збитки, завдані незаконним захопленням активів групи в Криму

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі держхолдингу.

"Нафтогаз" ініціював провадження відповідно до Угоди між Кабміном України та Урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій, більш відомої як російсько-українська двостороння інвестиційна угода.

"Нафтогаз" попередньо оцінив збиток групи в 2,6 млрд доларів ", - зазначено в повідомленні.

Реклама:

За даними держхолдингу, мова йде про майно НАК, "Чорноморнафтогазу", "Укртрансгазу", "Укргазвидобування", "Укртранснафти", "Газу України" і "Лікво".

"Після незаконного вторгнення до Криму і окупації півострова в 2014 році РФ застосувала масштабну і добре скоординовану схему позбавлення українських компаній їх майна без виплати компенсації.

У Криму "Нафтогаз" мав кілька цінних енергетичних активів, захоплення яких російською стороною грубо порушує двосторонню інвестиційну угоду, яка вимагає, щоб РФ поважала і захищала українські активи, в тому числі і ті, що розташовані в Криму", - нагадали в НАК.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" заявив про плани домагатися через міжнародні судові інститути відновлення контролю над активами, втраченими внаслідок російської окупації Криму, і відшкодування всіх понесених збитків.

У лютому 2016 року "Нафтогаз" ініціював переговорний процес щодо втрати своїх активів в Криму, направивши РФ повідомлення про інвестиційний спір в рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між країнами.

Відповідно до річної консолідованої звітності НАК, шестимісячний термін переговорів завершився в серпні 2016 року.  Таким чином, переговорний процес завершився безрезультатно, що є передумовою для початку арбітражного процесу проти РФ щодо інвестиційного договору.

"Нафтогаз" залучив компанію Covington & Burling LLP (Нью-Йорк, США) до захисту своїх інтересів в рамках тяжби за втраченими кримським активів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: