"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МОЗ застерігає від запровадження приватної страхової моделі

Вівторок, 11 жовтня 2016, 15:04

Міністерство охорони здоров'я України виступає проти ухвалення законопроекту №4981, яким пропонується запровадити приватну страхову модель фінансування медичної галузі.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства охорони здоров'я.

"У разі його ухвалення бюджет охорони здоров'я формуватиметься не державою, а приватними страховими компаніями, що збиратимуть та акумулюватимуть страхові внески. Передбачається, що страхові внески за працюючих українців сплачуватимуть роботодавці, а за непрацюючих - місцеві адміністрації... МОЗ України вважає, що консолідація бюджету медицини в руках приватних страхових компаній, як це передбачається в законопроекті, є вкрай ризикованою", - йдеться у повідомленні.

Так у міністерстві вважають, що законопроект надає страховим компаніям надто великі можливості.

Реклама:

Зокрема, можливість брати участь у розробці політики в системі охорони здоров'я, що призведе до лобіювання інтересів приватних страховиків та створення корупційних ризиків.

Крім того, законопроектом передбачено зберігання страхових внесків на банківських рахунках страхових компаній.  У МОЗ наголошують, що держава наразі не має достатніх засобів контролю за їх належним використанням у держави недостатньо.

Також у міністерстві наголосили, що законопроектом не передбачено механізмів контролю видатків на охорону здоров'я.

"Сума відрахувань з зарплатні кожного працюючого залежатиме від розрахунків приватних страхових компаній. Система не матиме запобіжників з боку держави для обмеження витрат", - йдеться у повідомленні МОЗ.

Серед ризиків у міністерстві також назвали "негативну селекцію", коли приватні страхові компанії вибиратимуть собі здорових пацієнтів, та зростання адміністративних витрат у приватних страхових компаніях.

Це, на думку заступника міністра охорони здоров'я Павла Ковтонюка, може призвести до того, що велика частина українців залишиться не застрахованою.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: