"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США передали Ірану 1,7 мільярда доларів готівкою - WSJ

Середа, 7 вересня 2016, 11:21

Білий дім передав владі Ірану додаткові 1,3 млрд дол готівкою протягом 19 днів після звільнення трьох американців 17 січня цього року.

Про це розповіли The Wall Street Journal джерела в конгресі, які були проінформовані співробітниками Держдепартаменту, Мінфіну і Мін'юсту, пише РБК.

В середині серпня кілька американських чиновників розповіли виданню про передачу Вашингтоном Ірану готівкою 400 млн дол.

З аеропорту Женеви на вантажному літаку без розпізнавальних знаків були перевезені контейнери з євро і швейцарськими франками.

Реклама:

Додаткові транші, за даними видання, були також передані офіційному Тегерану готівкою в євро і швейцарських франках.

Радник в конгресі розповів, що грошові суми були передані 22 січня і 5 лютого таким же способом, як і 400 млн дол 17 січня.

Американські чиновники в бесіді з WSJ раніше заявляли, що це був "ретельно спланований обмін, розрахований на звільнення кількох американських в'язнів".

Однак сам Білий дім стверджував, що це не було викупом.

Згідно з офіційною позицією Вашингтона, сума в 1,7 млрд дол є давньою суперечкою між Іраном і США.

Ще до Ісламської революції 1979 року іранський шах купив у США велику партію зброї. Однак після революції монарх втік, і до влади прийшли ісламісти. На тлі цього сторони не змогли виконати зобов'язання: Вашингтон не отримав гроші, Тегеран - зброю.

Офіційний представник Білого дому Джон Ернест заявляв, що влада країни не заперечує факт передачі грошей, однак не підтверджує, що це був викуп.

Виплату 400 млн дол готівкою Вашингтон пояснює діючими на той момент санкціями щодо Ірану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: