Суд зобов’язав НБУ відновити функціонування банку "Союз"

Понеділок, 26 вересня 2016, 17:50

ВАСУ визнав протиправною та скасував постанову Національного банку про відкликання банківської ліцензії банку "Союз" та відповідну постанову Фонду гарантування щодо початку ліквідації.

Про це йдеться в ухвалі ВАСУ від 21 вересня 2016 року, передає "Укрінформ".

Крім того, суд зобов’язав Нацбанк відновити функціонування банку "Союз".

"Касаційні скарги Нацбанку та Фонду гарантування вкладів - відхилити, а постанову Окружного адміністративного суду Києва від 28 березня 2016 року і ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 26 квітня 2016 року залишити без змін", - йдеться в ухвалі суду.

Реклама:

Зокрема, ухвалою Вищого адмінсуду визнано протиправною та скасовано постанову правління НБУ № 162/БТ від 15 березня 2016 року "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Союз".

Також визнано протиправним та скасовано рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів від 15 березня 2016 року № 343 "Про початок процедури ліквідації АТ "КБ "Союз" та делегування повноважень ліквідатора банку".

Крім того, ухвала зобов'язує НБУ відновити функціонування банку "Союз" як і банківської установи - в обсязі та стані, який існував до прийняття постанови правління НБУ "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

В ухвалі ВАСУ вказується, що судами попередніх інстанцій встановлено, що жодний факт порушення АТ "КБ "Союз" з питань фінансового моніторингу не був пов'язаний саме з легалізацією доходів, фінансуванням тероризму та розповсюдженням зброї масового знищення.

Жодних доказів на підтвердження факту наявності вказаних суспільно небезпечних дій у діяльності банку та клієнтів сторонами не надано.

Натомість характер раніше виявлених порушень стосуються порушень різних норм законодавства, що мають здебільшого технічний характер і жодним чином не мають ознак легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму.

З урахуванням описаного суди попередніх інстанцій дійшли обгрунтованого висновку про те, що відповідачем у справі не надано належних та допустимих доказів на підтвердження наявності з боку позивача порушень, виявлених за результатом перевірки, а відтак про наявність підстав для визнання протиправною та скасування постанови правління НБУ "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку "Союз".

Колегія суддів ВАСУ також погодилася з таким висновком судів попередніх інстанцій, оскільки всебічно перевірено обставини справи, вирішено справу у відповідності з нормами матеріального і процесуального права,  висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки відповідають дійсним обставинам справи і підтверджуються доказами.

Нагадаємо, що підставою для ліквідації банку "Союз" в НБУ називали порушення в сфері фінансового моніторингу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!