Українські оператори можуть втратити до мільярда від зарубіжного трафіку - ЗМІ

П'ятниця, 2 вересня 2016, 12:49

Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації з початку наступного року почне регулювати тариф на доступ до мереж українських операторів мобільного та фіксованого зв'язку.

Про це пише liga.net.

Як повідомляється, регулятор передає відповідне рішення на реєстрацію до Мін'юсту.

З початку 2017 року українські телеком-компанії зможуть брати зі своїх іноземних партнерів-операторів не більше 10 євроцентів за кожну хвилину вхідного дзвінка на мобільні та домашні телефони в Україні.

Реклама:

Як роз'яснив глава НКРЗІ Олександр Животовський, українські оператори зв'язку "беруть втридорога з наших друзів з-за кордону, якщо ті з нами хочуть поговорити".

За підрахунками комісії, середня ставка доступу на українські мережі з-за кордону зараз доходить до 20 євроцентів.

Животовський додає, що ставка завершення дзвінка в зворотну сторону (з України на закордонні номери) в рази нижче.

За його даними, всього 2 цента при дзвінках в Штати, а в Польщу, судячи з даних одного з операторів, - 6 євроцентів.

Як стверджує глава Нацкомісії, через те що ставка на вхідні дзвінки в Україну занадто великі, іноземці нам почали дзвонити менше.

Більш того, за даними НКРЗІ, наші оператори поступово піднімали тарифи для іноземців на дозвін в свої мережі: з 2013 по 2015 рік вони зросли майже в два рази - з 10-12 центів до 19-20.

"Якщо порівняти динаміку за останні три роки, тарифи зростають, а обсяги трафіку падають", - підкреслює він.

Виходячи з даних проведеного НКРЗІ дослідження, що надходить в Україну трафік істотно просів тільки в фіксованих мережах.

Так, якщо в другому кварталі 2015 роки його обсяги становили 103 млн хвилин, то за підсумками 2-кварталу 2016 - тільки 61 млн хвилин.

Найбільший оператор фіксованого зв'язку - "Укртелеком", який контролює близько 80% ринку стаціонарної телефонії. Саме на нього і припав основний удар від падіння обсягів дзвінків в Україну.

У другому кварталі, згідно з даними компанії, її дохід від міжнародного зв'язку просів на 21%, до 159 млн грн.

"Зараз ми спостерігаємо значне скорочення міжнародного трафіку (в нашій мережі це близько 40% в рік в хвилинах)", - говорить директор з корпоративних комунікацій "Укртелекому" Михайло Шуранов.

Основних причин для цього, за його словами, три: зниження активності абонентів в силу економічних і геополітичних чинників, загальне зниження кількості домашніх абонентів (близько 12% в рік), активний розвиток інтернет-сервісів (Viber, WhatsАpp та інших).

У мобільних мережах ситуація більш-менш стабільна.

Якщо за підсумками другого кварталу 2015 року на українські мобільні телефони з-за кордону прийшло 427 млн хвилин трафіку, то за аналогічний період цього року його обсяги скоротилися тільки на 10%.

Якщо з 2017 року оператори зменшать ставку доступу в середньому в два рази (з 10 до 20 центів), вони ризикують втратити до 1 млрд грн квартальних доходів (якщо відштовхуватися від останнього квартального показника - 384 млн хвилин).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: