"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Латвія конфіскувала вкрадені Арбузовим в Україні 50 мільйонів - ЗМІ

Вівторок, 13 вересня 2016, 13:51

Суд Латвії конфіскував вже 50 млн євро на користь країни у справі розкрадань з держбюджету України і легалізації коштів через латвійські банки.

Про це йдеться у сюжеті програми журналістських розслідувань "De Facto", яка виходить на латвійському каналі LTV, повідомляє Delfi.

У Латвії триває розслідування у справі про походження грошей, які могли бути викрадені з держбюджету України, а потім легалізовані через латвійські банки.

Як зазначають журналісти, одним з перших, хто потрапив під західні санкції 2014 року, став мільярдер Сергій Курченко.

Реклама:

Щодо нього українські правоохоронні органи ведуть слідство про присвоєння державних коштів та їх незаконне переміщенні за межі України. Відповідно до законодавства ЄС заморожені і кошти пов'язаної з Курченком компанії на банківських рахунках в Латвії.

Восени 2014-го тодішній генпрокурор України Віталій Ярема оголосив, що у колишнього віце-прем'єра України Сергія Арбузова в банках Латвії заарештовані $49,3 млн. Крім того, на рахунках компанії Юрія Іванющенка в латвійських банках "застрягли" $32 млн доларів і 72 млн швейцарських франків.

Команда De facto з'ясувала, що розслідування у Латвії з "українського сліду" триває, однак ані Арбузов, ані Курченко або Іванющенко не фігурують серед підозрюваних. У кримінальному процесі, який веде Держполіція Латвії, підозрюваних немає.

Латвійські правоохоронні органи так і не отримали інформацію, яка їх цікавила, від українських колег. Це підтвердив і генпрокурор Латвії Ерік Калнмейер, який рік тому побував в Україні і зустрічався з посадовими особами МВС України.

"На жаль, ми від України у відповідь не отримали інформації про те, що ці гроші були вкрадені у держави і їх слід повернути Україні", - зазначив він.

Латвійські закони дозволяють ще до завершення розслідування визнати капітали нелегально отриманими і конфіскувати. Цією можливістю і скористалася Держполіція.

Минулого літа кошти були вилучені з банків ABLV і Reģionālā investīciju banka. Левова частка була забрана з PrivatBank (недавно в банку факт вилучення великих сум підтвердили).

За інформацією джерел De facto, йдеться приблизно про $49 млн - ця сума збігається з тією, що інкримінується українською прокуратурою Арбузову.

Ознайомитися з текстами судових вердиктів громадськість поки не може - вони вважаються таємницею слідства.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: