Українські компанії зможуть реструктуризувати валютний борг для збільшення статутного капіталу

Четвер, 25 серпня 2016, 20:24

Український бізнес зможе збільшувати капітал за рахунок достроково погашених валютних зобов’язань перед нерезидентами.

Відповідні зміни внесені до чинної постанови Правління НБУ від 07 червня 2016 року № 342 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України", повідомляє прес-служба.

Як зазначається, наразі резиденти можуть здійснювати погашення кредитів та позик в іноземній валюті за договорами з нерезидентами не раніше строку, передбаченого договорами.

Зараз, достроково погашати їх можна лише у випадках, коли достроково повернені кошти спрямовуються на докапіталізацію уповноваженого банку-позичальника; коли проводиться реструктуризація зобов’язань за рахунок запозичень із більш пізнім строком виконання; коли кредитором є міжнародна фінансова організація; коли частка такого кредиту або позики надана іноземним експортно-кредитним агентством.

Реклама:

Правління Національного банку вирішило розширити перелік винятків. А саме - дозволило скорочувати строки повернення клієнтом-резидентом, який не є банком, кредиту або позики в іноземній валюті на користь нерезидента у випадку, коли здійснюється реструктуризація заборгованості, під час якої вимоги за основною сумою кредиту або позики зараховуються як додатковий внесок нерезидента до статутного капіталу резидента.

"Це сприятиме скороченню зовнішнього приватного боргу України без відтоку іноземної валюти за межі України і без створення додаткового тиску на валютний ринок країни", - зазначає прес-служба НБУ.

Крім того, НБУ спростило порядок купівлі та перерахування коштів в іноземній валюті для оплати лікування фізичних осіб за кордоном. Інформація про ці операції буде включатися до реєстру без подання до Національного банку України відповідних документів.

При цьому уповноважений банк зможе купувати для клієнта іноземну валюту на ці цілі на наступний день із дня зарахування коштів в гривнях на купівлю, а у разі наявності власних коштів в іноземній валюті – в день подання клієнтом до банку платіжного доручення.

По-друге, удосконалено контроль за залишками на рахунках клієнтів-резидентів (крім фізичних осіб) при купівлі іноземної валюти. Досі його здійснював Національний банк на дату отримання інформації про цю операцію у відповідному реєстрі. Відтепер його буде покладено на уповноважені банки, які будуть здійснювати цей контроль на дату купівлі іноземної валюти.

Крім того, Правління Національного банку змінило Інструкцію про порядок формування уповноваженими банками реєстрів, затверджену постановою Правління від 07 квітня 2016 року № 247. В Інструкції враховано скасування вимоги, відповідно до якої для оплати імпорту послуг резиденти мали надавати до Національного банку акт цінової експертизи Держзовнішінформу.

Нагадаємо, цю вимогу було скасовано з 19 серпня 2016 року з огляду на те, що вона втратила свою ефективність, як дієвий інструмент боротьби з відтоком капіталу.

НБУ підвищив відповідальність уповноважених банків щодо перевірки та аналізу документів (інформаціїї) під час реєстрації та обслуговування кредитних договорів та договорів позики, які передбачають виконання зобов’язань в іноземній валюті перед нерезидентами, зокрема шляхом виявлення індикаторів ризикової фінансової операції. З цією ж метою розширено перелік підстав для відмови в реєстрації та анулювання реєстрації кредитного договору та договору позики з боку Національного банку.

Всі окреслені зміни затверджені постановою Правління Національного банку від 23 серпня 2016 року № 375 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України". Вони набувають чинності з 01 вересня 2016 року. При цьому зміни до постанови Правління Національного банку № 342 будуть діяти до втрати чинності цим документом, тобто до 14 вересня 2016 року включно.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!