"Нафтогаз" просить Єврокомісію перевірити тиск газу в російській ГТС

П'ятниця, 29 липня 2016, 11:36

НАК "Нафтогаз України" звернулась до Європейської Комісії з проханням розглянути питання про створення моніторингової місії для перевірки фактів значних перепадів тиску в російській газотранспортній системі на вході в газотранспортну систему України.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

Як зазначається, ця пропозиція була надіслана "Нафтогазом" в листі Марошу Шефчовичу, віце-президенту Європейської Комісії з питань енергетики, а також Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

"Протягом останніх декількох днів ПАТ "Укртрансгаз" фіксувало поступове зниження тиску в ГТС на російській стороні. Зокрема, тиск на газовимірювальній станції Суджа, ключовому пункті входу російського газу, який транспортується до ЄС територією України, зменшився з 63,5 атм 19 липня до 52,3 атм 26 липня. Відповідно до контракту російський оператор зобов'язаний підтримувати тиск не менш ніж 60 атм в цьому пункті виходу", - йдеться у повідоленні.

Реклама:

Крім того, схоже падіння тиску також було зафіксовано на газовимірювальній станції Писарівка, другому за величиною пункті надходження газу з Росії.

Також, як зазначається, таку ж тривожну ситуацію було зафіксовано "Укртрансгазом" в останній тиждень червня 2016 року.

Компанія не отримала будь-яких попереджень або пояснень з боку "Газпрому". Такі випадки падіння тиску і очевидна відсутність співпраці з боку російського оператора є технічним викликом, що ставить під загрозу стабільність транзиту російського газу до ЄС.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!