У НКРЕ запевняють, що електрика для підприємств здорожчала не через ДТЕК

Четвер, 30 червня 2016, 14:39

В Національній комісії, яка здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг заявляють, що тарифи для промпідприємств довелося підвищити через розбіжність з планами Міненерго щодо виробітку електроенергії на АЕС.

Про це під час енергетичного форуму в Києві заявив у коментарі "Укрінформу" керівник Нацкомісії Дмитро Вовк.

За його словами, рішення про підвищення вартості електроенергії для промислових споживачів, яке було затверджене 24 червня на засіданні Національної комісії, яка здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, було зумовлене відхиленнями від планів Міністерства енергетики щодо виробітку електроенергії атомними станціями України.

"Підвищення пов'язане з тим, що істотно змінилася структура виробітку електроенергії порівняно з початковим планом міністерства щодо виробітку АЕС на 10%. Усе це довелося заміщати іншими джерелами. Через це зросла ціна для промислового споживача", - сказав Вовк.

Реклама:

Водночас він заперечує, що підвищення було пов'язане з вимогами великого монополіста у сфері теплоенергетики компанії ДТЕК.

"Це об'єктивна реальність", - наголосив керівник НКРЕКП.

Раніше національний регулятор затвердив найвище підвищення тарифів на електроенергію за всю історію комісії: промислові споживачі 1-ї категорії отримали +10% до тарифу на електроенергію, споживачі 2-ї категорії - +8,2%.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам +" становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, закликала Міністерство енергетики і вугільної промисловості запровадити рентну плату на видобуток вугілля.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!