"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Порошенко про деолігархізацію: я жодних сумнівів в перемозі не маю

П'ятниця, 3 червня 2016, 17:02

Президент Петро Порошенко заявив, що не має жодних сумнівів в перемозі над олігархами.

Про це він заявив на прес-конференції у п'ятницю.

"Перше рішення, яке стосувалося деолігархізаціі, стосується збільшення впливу держави на підприємстві "Укрнафта", - сказав він.

"Раніше ніхто зайти туди не міг, на сьогоднішній день, внаслідок прийняття закону ("Про акціонерні товариства" - Ред.), підприємство повернуто під державний контроль", - заявив президент.

Реклама:

Він також зазначив, що зростання заборгованості "Укрнафти" пов’язано з тим, що зі зміною уряду компанія не могла продавати нафту.

"Зараз уряд буде сформований, нафта буде продана і накопичену заборгованість, щоб не допустити зростання поточної, буде ліквідовано", - заявив Порошенко.

Президент також повідомив, що під державний контроль була повернута компанія "Укртранснафта".

"На значній кількості підприємств, на яких також паслися олігархи, починаючи від "Укрзалізниці" і завершуючи "Укрпоштою", проведені конкурси або зараз вони знаходяться на завершальному етапі. На ОПЗ ми прискорили приватизацію для того, щоб і звідти прибрати олігархів", - сказав він.

Коментуючи рішення НКРЕ щодо підвищення на 15-20% тарифів на електроенергію, вироблену ДТЕКом та іншими теплоелектростанціями, президент заявив, що "тарифи розробляє і встановлює незалежний регулятор, але він має бути зроблений по формулі, а не в ручному керуванні".

"Я не хочу більше повертатися до того, щоб президент, прем’єр-міністр або міністр енергетики займалися пошуком вугілля, опрацюванням компаній, які будуть його поставляти або будь-що інше", - сказав Порошенко.

"Ще з тих часів я пам’ятаю, що на 40% у нас є дефіцит вугілля в Україні, і це має бути об’єктивна, ринкова, формульна ціна, за якою вони зможуть забезпечувати постачання", - заявив президент.

"Елементами деолігархізації є диверсифікація газопостачання, розробка прозорого газового ринку, зміна керівництва в "Укргазвидобуванні"… Ми сьогодні не купуємо газ в РФ і ринок газу є прозорим. Традиційно на цьому ринку паслися президенти або прем’єри, цього більше не відбувається", - підсумував він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: