Crown Agents зекономила Україні 20 мільйонів доларів на закупівлях ліків

П'ятниця, 3 червня 2016, 14:51

Британська закупівельна агенція Crown Agents закупила ліки для лікування дитячої та дорослої онкології в середньому на 45% дешевше, ніж Міністерство охорони здоров’я минулого року.

Про це повідомляє прес-служба благодійного фонду "Паціенти України".

Як зазначається, це майже на півмільярда гривень менше, ніж витратило б МОЗ у разі закупівлі тих самих ліків за цінами 2014 року. Економія становить 17,6 млн доларів за програмою дорослої онкології та 2,19 млн доларів за програмою дитячої онкології. 

Загалом, Crown Agents вдалося закупити дешевше 32 з 45 препаратів за програмою дитячої онкології та 34 з 41 препаратів за програмою дорослої онкології. Різниця цін на деякі препарати становить 22 рази.

Реклама:

"Понад 40% зекономлених коштів на закупівлі ліків для онкохворих говорить про те, що з року в рік ці кошти осідали в кишенях корупціонерів. З року в рік тяжкохворі пацієнти недотримували майже половину ліків", – зазначає, виконавчий директор БФ "Пацієнти України" Ольга Стефанишина.

Відповідно до інформації, оприлюдненої Crown Agents, міжнародній організації  вдалося отримати пропозиції щодо закупівель усіх необхідних препаратів відповідно до номенклатури, поданої МОЗом.

"Це прецедент, оскільки Міністерству охорони здоров’я жодного року не вдавалося закупити усі ліки з переліку. Наприклад, у 2014 році МОЗ не вдалося закупити такі препарати, як Кальцію фолінат, 30; Метотрексат, 100; Ленограстим, 33,6", - йдеться у повідомленні.

Загалом, 40% компаній, що виграли тендери – виробники ліків.

Наразі 8% дитячої та 41% дорослої онкології препаратів вже поставлені в Україну. Протягом липня-серпня згідно графіку поставок, буде поставлено ще 42% дитячих препаратів та 30% дорослих. Останні поставки мають відбутися у листопаді через тривалий цикл виробництва ліків.

Препарати, за якими досі не підписали договори знаходяться на стадії узгодження із Міністерством охорони здоров’я.

натисніть для збільшення

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: