"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Канадці хочуть будувати у Чорнобильській зоні заводи і електростанції

Вівторок, 21 червня 2016, 18:16

Низку канадських інвесторів зацікавила можливість будівництва сонячних електростанцій та біопаливних заводів на території зони відчуження.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак за результатами презентації інвестиційної привабливості зони відчуження в галузі відновлювальної енергетики під час Канадсько-українського бізнес-форуму,повідомляє прес-служба відомства.

"Канадські інвестори із зацікавленістю розглядають можливість будівництва біопаливних заводів та електростанцій на території Чорнобильської зони. Від канадських бізнесменів прозвучало кілька реальних пропозицій, які стосуються можливого будівництва. У першу чергу ми будемо розглядати варіант розвитку альтернативної енергетики у зоні спеціального промислового використання, адже урядом ухвалено рішення на решті території створити заповідник, який виконуватиме буферну функцію перед зоною спеціального промислового використання", - сказав Семерак.

Він додав, що на території Чорнобильської зони вже електро-мережеве господарство, включаючи трансформаторні підстанції, високовольтні лінії електропередач, які є необхідними компонентами для реалізації проектів із відновлювальної енергетики.

Реклама:

Крім того, при Державному агентстві з управління зоною відчуження створено "Єдине вікна для інвестора", що  має прибрати адміністративні бар'єри для представників бізнесу.

За його словами, найбільше представників канадських бізнес-кіл  зацікавила сонячна енергетика, оскільки в зоні відчуження  є недозавантажені мережі та нижча вартість оренди землі, яка у цьому виді промисловості складає значну частку собівартості.

Водночас Семерак зауважив, що для реалізації подібних проектів потрібне законодавче врегулювання  земельних відносин у зоні відчуження і висловив сподівання, що відповідний законопроект, який на початку червня він вже пройшов перше читання, буде повністю ухвалений до кінця роботи нинішньої сесії Верховної Ради.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: