НАБУ оприлюднило схему розкрадання коштів "Укргазвидобування"

П'ятниця, 17 червня 2016, 15:44

У розкраданні коштів під час видобування та продажу газу за договорами спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування" були залучені посередники – товарні біржі, які встановлювали занижені ціни на газ.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

В процесі досудового розслідування встановлено, що протягом січня 2013 – січня 2016 років "Укргазвидобування" укладало низку договорів про спільну діяльність з приватними підприємствами.

У рамках спільної діяльності до процесу були залучені посередники – Товарна біржа "Центр" та Товарна біржа "Львівська універсальна", які встановлювали занижені ціни на газ.

Реклама:

"Наприклад, у той час, як ринкова вартість газу становила 7057,51 грн. за тис. м. куб., біржі реалізовували природний газ за ціною 2640 грн. за  тис. м. куб. на користь певних суб’єктів господарської діяльності", - сказано у повідомленні.

Серед переможців біржових торгів були такі компанії як ТОВ "Газ Транс Груп", ТОВ "Київпромзбут", ТОВ "Екселент-ЛТД", ТОВ "Газтранспроект" та інші.

Після цього переможці біржових торгів реалізовували природний газ суб’єктам реального сектору економіки, але вже за ціною 6900 грн. за тис. м. куб.

Різниця вартістю газу для посередника і ціною, за якою газ купували підприємства реального сектору економіки, перераховувалася на рахунки приватних осіб через фіктивні фірми. Робилося це переважно готівкою.

Слідством встановлено, що весь ланцюжок посередників, починаючи від учасників договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування", закінчуючи переможцями торгів, які реалізовували газ кінцевим споживачам, був підконтрольним народному депутату України Олександру Онищенку.

За попередніми даними в результаті викритої газової схеми державі було завдано збитків на рівні 3 млрд грн. З яких 1,6 млрд. – це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства. 1,3 млрд. грн – це несплачена сума ренти за користування надрами.

натисніть для збільшення

Нагадаємо, що раніше  голова НАБУ Артем Ситник та керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький  заявили, що у корупційних схемах щодо "Укргазвидобування" були задіяні 20 осіб, організатор - народний депутат Олександр Онищенко.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала в Генеральну прокуратуру подання на зняття недоторканності, затримка й арештувала депутата Онищенка.

Онищенку загрожує до 12 років в'язниці.

"Укргазвидобування" є найбільшим газовидобувним підприємством країни.

100% акцій компанії належить НАК "Нафтогаз України". Як зазначав депутат БПП Сергій Лещенко, до призначення нового менеджменту, "Укргазвидобування" контролювалася депутатською групою Воля народу.

Раніше НАК "Нафтогаз України" звернулася до правоохоронних органів з проханням захистити "Укргазвидобування" від політичного тиску з боку недобросовісних бізнесменів та їхніх лобістів у владі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!