Українська інвесткомпанія заплатить 4,2 мільйона за зняття звинувачень у шахрайстві

Четвер, 5 травня 2016, 16:51

Український трейдер Олександр Макаров погодився заплатити 80 тисяч доларів для врегулювання претензій американської Комісії з цінних паперів і бірж (SEC), що звинуватила учасників ринку в здійсненні операцій з використанням добутої хакерами непублічної корпоративної інформації.

Про це йдеться у прес-релізі американського регулятора, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з прес-релізом, відповідну угоду SEC уклала з А.Макаровим 4 травня 2016 року, вона ще має бути схвалена судом.

Окрім цього, в документі повідомляється, що раніше аналогічна угода була укладена з українською інвесткомпанією "Джаспен Кепітал Партнерс" і її керівником Андрієм Супранонком, які погодилися відшкодувати 30 млн доларів, українською Concorde Bermuda Ltd. (пов'язана з групою "Конкорд Капітал") - 4,2 млн доларів, французькою Guibor S. A. - 4,2 млн доларів, французькою Omega 26 Investments Ltd. - 3,72 млн доларів, російськими Copperstone Alpha Fund, Copperstone Capital, Intertrade Pacific S. A., Ocean Prime, Inc. і трейдером Давидом Армаряном - загалом 10 млн доларів.

Реклама:

Таким чином, SEC у вказаній справі вдалося відшкодувати загалом близько 52 млн доларів.

Крім того, Комісія у березні 2016 року, подала до суду проти ще дев'яти обвинувачених, які отримали 19,5 млн доларів незаконного доходу. SEC має намір продовжити судову справу проти решти обвинувачених залишилися.

Як повідомлялося, SEC в серпні 2015 року порушила справу за фактом шахрайства щодо низки профучасників фондового ринку.

Згідно з позовом регулятора, до списку підозрюваних також увійшли дві київські інвесткомпанії Concorde Bermuda, Jaspen Capital Partners, а також Олександр Єременко, Олександр Макаров, Андрій Супранонок (що володіє 30% в Jaspen Capital Partners), Іван Турчинов (усі - Київ), Неля Дубова, Владислав Халупський (обоє - Одеса).

Як повідомляється в позові, обвинувачені реалізували міжнародну шахрайську схему, зламуючи сервери як мінімум двох служб новин і отримуючи нечесним шляхом конфіденційну фінансову інформацію про компанії, які торгуються на біржах, з неопублікованих прес-релізів.

Потім зловмисники використали отриману інформацію в торгівлі цінними паперами і таким чином отримали близько 100 млн доларів незаконного доходу.

Макаров (раніше працював у "Фенікс Капіталі") у вказаній шахрайській схемі отримав близько 80 тисяч доларів незаконного доходу. Його угоди часто проходили в однаковий час щодо тих самих цінних паперів і через ту саму IP-адресу, що й компанії Concorde Bermuda.

Щодо інвесткомпанії Concorde Bermuda зазначено, що вона також була підключена до шахрайської схеми, в результаті отримала 3,6 млн доларів нечесного прибутку. Крім того, компанія переказувала гроші Jaspen Capital Partners.

Супранонок є CEO інвесткомпанії Jaspen Capital Partners, володіє 30% її акцій.

Крім того, згідно з позовом комісії, він також раніше очолював продажі в інвесткомпанії "Фенікс Капітал", де працював і Макаров.

За допомогою шахрайської схеми в результаті торгів через рахунки Супранонок і Jaspen Capital Partners нечесним шляхом отримано близько 25 млн доларів доходу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: