"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Підвищення ціни на газ спричинило коригування бюджету

Середа, 4 травня 2016, 16:35

Через підвищення ціни на газ Кабінет міністрів здійснив коригування державного бюджету.

Про це в статті на "Економічній правді" пише Галина Калачова.

Так, Кабмін збільшив доходи і витрати кошторису на 6,7 млрд гривень. В результаті доходи скарбниці на 2016 рік заплановані в розмірі 601,8 млрд гривень, витрати - 674,5 млрд гривень.

На питання ЕП про те, наскільки зміни узгоджені з МВФ, і як вони позначаться на дефіциті бюджету, Володимир Гройсман сказав: граничний рівень дефіциту держбюджету не перевищить узгоджений з МВФ показник - 3,7% ВВП. "Бюджет абсолютно збалансований", - підкреслив прем'єр.

Реклама:

Як наголошується, уряд зменшив надходження від ПДФО на 0,4 млрд гривень. Це результат скасування з 1 травня оподаткування пенсій.

Кабмін збільшив доходи скарбниці від ренти на газ на 3,8 млрд гривень, податку на прибуток - на 1,2 млрд гривень, ПДВ - на 2,1 млрд гривень. Коригування доходів проводилося в розрахунку на додаткові податкові надходження від УГД, йдеться в статті.

Додатковий ресурс вирішено спрямувати на підвищення соцстандартів. У 2016 році планувалося підвищувати їх двічі на 6%: 1 травня і 1 грудня. У середу Кабмін вирішив відійти від цього плану і з 1 грудня підвищив їх на 10%.

Розмір мінімальної зарплати в порівнянні з травнем 2016 року зросте на 10,4% замість передбачених 7%. Витрати держбюджету для Пенсійного фонду - на 577 млн гривень до 145,5 млрд гривень.

Також, за даними джерел ЕП, Мінфін готує комплексні поправки в закон про держбюджет за підсумками півріччя. На порядку денному - секвестр.

Мінфін, каже співрозмовник, бачить, що в зоні ризику - доходи на суму 40 млрд гривень, в тому числі по ренті з видобутку корисних копалин і податку на прибуток.

Автор зазначає, що ще один рядок витрат кошторису - субсидії для населення.

За інформацією Мінрегіонбуду, на кінець 2015 року субсидії отримували 30% сімей. У 2015 році в порівнянні з 2014 роком кількість отримувачів субсидій зросла в 2,5 разу. Паралельно збільшуються і витрати держбюджету.

Раніше Кабінет міністрів встановив єдину ціну на газ для населення та промисловості - 6,879 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

Як відомо, меморандум з МВФ передбачає підняття з 1 квітня 2016 року ціни на газ для населення в рамках соціальної норми 1 200 куб. м в опалювальний сезон до рівня 75% від імпортного паритету.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!