У Британії розповіли, як Кремль виводив з бюджету РФ 5,4 мільярда

Середа, 4 травня 2016, 09:02

У британському парламенті представили презентацію про відмивання грошових коштів представниками російської держави.

Як повідомляє Новая газета, в рамках слухань, присвячених боротьбі з відмиванням грошей у Великобританії, перед депутатами відповідного профільного комітету з презентацією виступив співзасновник і гендиректор інвестиційного фонду Hermitage Capital Management Білл Браудер.

Зокрема, Браудер розповів про власне розслідування Hermitage Capital, яке привело до виявлення на англійських рахунках коштів, пов'язаних зі схемою про виведення з бюджету Росії 5,4 мілліардів рублів, яку розкрив покійний юрист фонду Сергій Магнітський.

Згідно з повідомленням, кошти пройшли шлях Росією, країнами найближчого зарубіжжя (зокрема, Кіпром) і осіли у Великобританії.

Реклама:

Тут, за словами Браудера, було два потоки: перший - 2 мільйони доларів - гроші, які йшли через рахунки, контрольовані главою "клюївського" злочинного угруповання паном Клюєвим.

Гроші, за даними Hermitage Capital, пішли на оплату в Англії різних витрат замішаних у корупції росіян (починаючи від дорогих суконь і прикрас для їхніх дружин і подруг, навчання в школі дітей, і закінчуючи покриттями витрат за деякими кредитними VIP-картками для найбагатших людей).

Другий потік - гроші у литовському банку Ūkio, контрольовані офшорними компаніями російських осіб. З цього рахунку проводилися різні закупівлі на території Великобританії на загальну суму $28 мільйонів.

Згідно з "панамськими документами", через рахунки у банку Ūkio bankas гроші "пливли" в офшорні компанії, пов'язані з Кремлем. Взимку 2013 року банк Ūkio bankas був визнаний неплатоспроможним і його ліцензія була ліквідована. 65% акцій Ukio bankas належало Володимиру Романову, який був оголошений у міжнародний розшук за звинуваченням у великих розкраданнях.

Відзначається, що крім Браудера перед британським парламентом зі своїми доповідями виступили представник англійської поліції і глава Center Transparency International.

Як відомо, раніше Центр дослідженню корупції і організованої злочинності (OCCRP) повідомив, що офшорна компанія російського віолончеліста Сергія Ролдугина отримала гроші майже в той самий час, коли юрист фонду Hermitage Capital Сергій Магнітський виявив зникнення бюджетних коштів.

За даними журналістів, з російського бюджету було вкрадено 230 мільйонів доларів, а юрист Hermitage Capital Сергій Магнітський розкрив схему виведення коштів з РФ у 2008 році.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: