"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бальцерович розповів, що треба робити з олігархами

Понеділок, 30 травня 2016, 10:25

Для того, щоб послабити вплив олігархів на ситуацію в країні, треба усунути привілеї для них.

Про це в інтерв'ю ЛІГА.net сказав польський економіст і політик, представник президента України в Кабінеті міністрів Лешек Бальцерович.

"Головні проблеми відомі: необхідність стабілізації держбюджету шляхом скорочення витрат, які в Україні просто величезні. Податки, тіньова економіка. Необхідний незалежний центральний банк – думаю, там є досить сильна команда. Ми бачимо початок процесу санації банків", - сказав він.

"Хороша економіка - це приватна економіка, приватний сектор, але в рамках, в умовах конкуренції, без привілеїв і монополій. Чим Польща відрізняється? Тим, що ми з самого початку усунули більшість монополій. І завдяки радикальної лібералізації ми не допустили вознесіння олігархів", - заявив Бальцерович.

Реклама:

На питання, що робити з олігархатом, він додав:

"Потрібно насамперед подивитися, де залишилися привілеї. Усунення привілеїв - правильний шлях. При цьому потрібен комплексний підхід".

На його думку те, що олігархи тісно вплетені в політичне поле України - це результат відсутності радикальних реформ раніше.

"Але, я повторю, треба подивитися, які привілеї залишилися. Усунути ці згубні можливості - вірний шлях до перемоги над феноменом олігархії. Дуже важливо, щоб доходи в економіці складалися саме в рамках конкуренції", - підкреслив він.

На репліку про те, що Порошенко теж олігарх, Бальцерович відповів:

"Для мене приклад олігарха полягає в тому, що людина отримує великий маєток шляхом політичних зв'язків і користується цим майном. І мені здається, що ця дефініція вживається в Україні занадто широко".

"У Польщі раніше теж говорили, що якщо хтось багатий, значить, він - олігарх. Стів Джобс - олігарх? Білл Гейтс - олігарх? Люди домоглися свого статку в рамках конкуренції і завдяки своїм талантам. З іншого боку, один з найбагатших людей планети - мексиканець Карлос Слім - отримав свій статок завдяки політичним зв'язкам і монополії ", - сказав він.

"Треба усунути монополію, усувати політичні зв'язки. При цьому треба зміцнювати конкуренцію", - додав Бальцерович.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: