Нардеп: аудитори не вірять у повернення дебіторської заборгованості "Укрнафти"

Четвер, 26 травня 2016, 11:20

Міжнародні аудитори ставлять під сумнів можливість повернення дебіторської заборгованості ПАТ "Укрнафта", яка утворилась у 2015 році в результаті укладання нестандартних угод з компаніями, які можливо, афілійовані з міноритарним акціонером "Укрнафти".

Про це заявив депутат від БПП Павло Різаненко після засідання Наглядової ради "Укрнафти", передає прес-служба нардепа.

Різаненко зазначив, що згідно зі звітністю за 2015 рік, збиток компанії становив 5,4 млрд гривень.

"У значній мірі збиток спричинений нарахуванням резерву по сумнівній дебіторській заборгованості (більше 4 млрд гривень) та нарахуваннями штрафних санкцій та пені за несвоєчасну сплату податків, рентних та інших платежів до державного бюджету", - сказав депутат.

Реклама:

"Розмір таких санкцій та пені за 2015 рік становив понад 6 млрд гривень. Загальний несплачений борг перед державою станом на кінець 2015 року становив 10,4 млрд гривень", - додав він.

Депутат зазначає, що першопричиною збитковості компанії у 2015 році стали нестандартні операції з продажу нафти з відтермінуванням оплати до кінця 2016 року на суму 7 млрд гривень та авансових платежів за майбутню поставку нафтопродуктів в 2018 році на суму 6,7 млрд гривень, що призвело до збільшення дебіторської заборгованості до більш, ніж 18 млрд гривень.

"Саме ці нестандартні операції унеможливили вчасну сплату податків, рентних та інших обов’язкових платежів до бюджету та призвели до нарахування, як резервів по дебіторській заборгованості, так і штрафних санкцій та пені до бюджету", - сказав Різаненко.

Депутат переконаний, якщо б не було утворення цієї нестандартної дебіторської заборгованості, компанія вчасно б сплатила податки та рентні платежі, не було б нараховано штрафів та пені, й фінансовий рік завершився б з прибутком.

Різаненко також зазначив, що в звіті міжнародного аудитора PWC містяться певні застереження.

"Щодо неможливості підтвердити ймовірність повернення дебіторської заборгованості, яка утворилась в результаті нестандартних операцій "Укрнафти", що були здійснені у 2015 році. Інше застереження стосується неможливості встановлення афілійованих осіб "Укрнафти" та операцій з ними", - додав депутат.

Різаненко також повідомив, що орієнтовно 6-7 липня мають відбутися загальні збори акціонерів, на яких планують розглянути питання щодо надання згоди на проведення санації товариства, зокрема, в частині реструктуризації боргу перед державою.

Як відомо, у 2015 році ПАТ "Укрнафта" отримало чистий збиток у розмірі 5,441 млрд гривень згідно з МСФЗ, порівняно з прибутком у розмірі  1,265 млрд гривень в 2014 році.

"Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція, групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку, - порядку 42% акцій.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: