В ОАЕ відкрили перший в світі офісний центр, надрукований на 3D-принтері

Середа, 25 травня 2016, 19:12

У Дубаї відкрили першу в світі офісну будівлю, створену за допомогою 3D-друку.

Про це пише AIN.

Нова технологія будівництва набагато швидша і дешевша традиційної.

 

В уряді ОАЕ вже заявили, що до 2030 року чверть всіх будівель столиці буде створена за допомогою 3D-принтера.

Реклама:

Проект ініціював Дубайський фонд майбутнього. Його офіс і буде розташований в надрукованій будівлі. Для цього в будинку вже є все необхідне: електрика, телекомунікації, водопровід і кондиціонер.

Конструкції будівлі надруковані за допомогою величезного 3D-принтера висотою 6 м і довжиною - 37 м. Використовувалася особлива суміш бетону, гіпсокартону і переробленого пластику. Цей будівельний матеріал вже застосовували раніше - в Великобританії та Китаї. Площа будинку - 250 кв. м.

 

Нова технологія має відразу кілька переваг.

По-перше, проект коштував всього 140 000 доларів - в два рази дешевше, ніж обійшлося б традиційне будівництво аналогічної будівлі, в тому числі через оплату робочої сили.

Всього в будівельних роботах брало участь 18 чоловік: один з них моніторив роботу 3D-принтера, семеро збирали будинок з надрукованих конструкцій, ще 10 проводили електрику та інші системи.

Крім цього, сам процес створення будинку зайняв набагато менше часу, ніж при традиційному будівництві: 17 днів пішло на друк конструкцій, ще два дні - на їх складання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: